Vliegtuigonderdeel aangespoeld op Île de la Réunion

Op het eiland Reunion in de Indische Oceaan, ten oosten van Madagascar, zijn vandaag vliegtuigonderdelen aangespoeld. Op lokale media zijn foto’s te zien van een stuk vleugel. Volgens experts zou het kunnen gaan om een onderdeel van de vermiste vlucht MH370.

Foto: AFP Foto / Yannick Piton Agenten staan bij het aangespoelde wrakstuk op Reunion.

Op het eiland Réunion in de Indische Oceaan, ten oosten van Madagascar, is vandaag een vliegtuigonderdeel aangespoeld. Op lokale media zijn foto’s te zien van een stuk vleugel. Volgens experts zou het kunnen gaan om een onderdeel van de vermiste vlucht MH370.

Het wrakstuk zou overeenkomsten vertonen met de vleugel van een Boeing 777, het type vliegtuig van de vorig jaar neergestorte MH370. Het toestel van Malaysia Airlines verdween op 8 maart 2014 van de radar tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing. Waarschijnlijk stortte het toestel met 239 mensen aan boord neer op een afgelegen locatie in de Indische Oceaan.

Twitter avatar PeurAvion Xavier Tytelman Similitudes incroyables entre le flaperon d’un #B777 et le débris retrouvé ce matin à #LaReunion#MH370 ? http://t.co/GDkzRLwi2h

Op de foto’s is een verweerd wrakstuk te zien waarop geen belettering meer zichtbaar is. Volgens luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de Technische Universiteit Delft is het zeker een onderdeel van een vliegtuigvleugel. Om welk type het gaat kan hij op basis van de foto’s niet zeggen.

“Dat kun je pas zien als je de vleugel uit elkaar haalt. Alle onderdelen zijn genummerd, waardoor we zelfs kunnen achterhalen welke monteur het onderdeel wanneer geplaatst heeft. Ook zijn er meerdere vliegtuigen neergestort rond die plek. Het is dus nog niet met zekerheid te zeggen.”

Afstand naar het zoekgebied

Een ander twistpunt is of de afstand van het oorspronkelijke zoekgebied, ten westen van Australië, niet te ver af ligt van de plek waar het onderdeel is aangetroffen. Het zoekgebied werd een aantal keer uitgebreid.

Volgens fysisch oceanograaf Hendrik van Aken van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee sluit de afstand tussen het zoekgebied en het strand van Réunion niet uit dat het om een onderdeel van de MH370 gaat.

“Tussen het zoekgebied en Madagascar loopt de Zuid-Equatoriale stroom, die van Australië naar Madagascar stroomt. Met de bekende stroomsnelheid zou het heel goed om dit toestel kunnen gaan.”

In juni werd bekend dat de Australische autoriteiten niet verder willen zoeken naar de MH370, tenzij er nieuwe aanwijzingen opduiken. Ook de Nederlandse bodemonderzoeker Fugro speurde naar

    • Sjoerd Klumpenaar