U staat met hetzelfde rugnummer op het veld als uw ploeggenoot. Mag dat?

Paulao en Fábio Sanches staan in hetzelfde shirt op het veld tijdens een competitiewedstrijd in de Braziliaanse Serie B tussen Mogi Mirim en Bragantino. Paulao kreeg een tweede gele kaart en mocht vertrekken. Foto screenshot YouTube

Was het opzet of gewoon domme onoplettendheid? Helpen deed het in ieder geval niet. Voetballer Paulao kreeg gisteren tijdens een competitiewedstrijd tussen zijn ploeg Mogi Mirim en Bragantino in de Braziliaanse Serie B zijn tweede gele kaart - en dus rood - omdat hij hetzelfde shirt met hetzelfde rugnummer aanhad als zijn ploeggenoot.

https://www.youtube.com/watch?v=TAKID0k5oB4

De wedstrijd in de tweede competitie van Brazilië vond gisteravond plaats. In de eerste helft kreeg de 30-jarige Paulao - verdediger van beroep - een gele kaart voor een overtreding. Bij rust stond Mogi Mirim achter met 1-0. Die situatie verslechterde toen de scheidsrechter er achter kwam dat Paulao de kleedkamer was uitgekomen met hetzelfde rugnummer (3) als zijn ploeggenoot Fábio Sanches. De scheids stuurde Paulao gelijk terug naar de kleedkamer. Niet om zich om te kleden, maar om met rood op de bank plaats te nemen.

Een terechte straf? In de spelregels van de KNVB is het niet terug te vinden. Een woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond geeft uitsluitsel:

“Het staat niet specifiek in de spelregels dat het dragen van hetzelfde shirt of rugnummer automatisch een gele kaart oplevert. Dat is aan de interpretatie van de scheidsrechter. Mogelijk heeft de Braziliaanse scheidsrechter de actie gezien als misleiding, bijvoorbeeld om nog een gele kaart te voorkomen. Daar staat wel een gele kaart op. Maar meestal wordt het opgelost door de speler naar de kant te sturen en een ander shirt aan te laten trekken.”

Voormalig wereldvoetballer van het jaar

Of de actie nu gepland was of niet, Mogi Mirim kon de rode kaart slecht gebruiken. De degradatiekandidaat verloor de wedstrijd tegen middenmoter Bragantino met 3-2 door een doelpunt in de blessuretijd. De club staat nu voorlaatste na 15 van de 38 speelrondes.

De sportieve crisis heeft al geleid tot het aftreden van het bestuur van Mogi Mirim, waaronder voorzitter Rivaldo - inderdaad de voormalige wereldvoetballer van het jaar in 1999. Hij was de afgelopen zeven jaar voorzitter van de club en sprak zelf van “persoonlijke redenen” die leidden tot zijn terugtreden. De voormalige sterspeler van FC Barcelona blijft wel betrokken bij de club; eerder deze maand besloot hij weer te gaan voetballen om Mogi Mirim weer successen te brengen. Ook Rivaldo Jr. speelt voor de club. Helaas voorlopig nog zonder succes.

    • Sam de Voogt