Turkije blokkeert acht nieuwssites

Turkije heeft zaterdag verschillende nieuwssites geblokkeerd. Volgens de autoriteiten is die beslissing onderdeel van een „antiterrorismeoperatie”, schrijven Turkse media. Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) riep gisteren op de blokkade op te heffen.

Afgelopen week laaide het geweld in het land op. Turkije viel stellingen van IS en de Koerdische PKK aan in Syrië en Irak, na aanslagen op Turks grondgebied. Zo kwam ook een einde aan het vredesproces tussen de Koerdische guerrillabeweging en de Turkse overheid. Volgens critici gebruikt de regering de aanslagen als excuus voor het kunnen aanvallen van de PKK.

De Turkse telecom- en communicatieprovider TIB blokkeerde zaterdag acht linkse en pro-PKK-websites. Volgens een in maart aangenomen wet mag de Turkse regering TIB opdragen websites per direct tijdelijk onbereikbaar te maken. Vervolgens moet de rechter binnen 24 uur beslissen of dat gegrond was en of de blokkade in stand gehouden wordt. Gisteren waren de sites nog steeds onbereikbaar.

Na de aanslag van 20 juli in het Turkse stadje Suruç, waarbij 32 mensen om het leven kwamen, werd Twitter al een aantal uren geblokkeerd in een poging te voorkomen dat foto’s van de aanslag via het sociale medium werden gedeeld.

Persvrijheidorganisatie CPJ riep Turkije gisteren op alle blokkeringen weer op te heffen. „In deze kritieke dagen voor Turkije zouden zijn burgers, buurlanden en partners allemaal toegang moeten hebben tot elke mogelijke bron van informatie en opinie.”