Timemanagement voor love-junks en pleasers

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Lessen timemanagement

Wie: Timemanagement-expert Floris Kamerling

Pleasers en love-junks hebben het moeilijk op kantoor, zegt coach en timemanagement-expert Floris Kamerling. “Ze willen iedereen te vriend houden en zeggen daarom overal ja op.” Kamerling kan het weten, want hij is er zelf ook een. Een love-junk dus.

Onhandig want: zo kom je in tijdsnood. En: daar word je gestrest van. Gelukkig geeft hij workshops timemanagement.

Een beetje egoïstisch

Wat hij zijn cursisten vooral leert, is prioriteiten stellen. Daar moet je soms een beetje egoïstisch voor zijn, aldus Kamerling.

“Vraag je af: is het belangrijk voor míj? Of vooral urgent voor de ander? In dat laatste geval heeft het geen voorrang. Dan moet je nee zeggen. En dat is moeilijk, maar je kunt het oefenen. Echt egoïstisch is dat trouwens niet. Je neemt gewoon de regie in handen.”

Kamerling doet alsof er iemand met een stapel dossiers over zijn bureau gebogen staat. “Op zo’n moment voel je stress. Waarom voel je dat?” Nou? “Omdat je vindt dat je geen nee mag zeggen en deze klus wel móet aanpakken.” Tegelijk met alle andere taken die je op je hebt genomen. En die ook vandaag af moeten. “Het gevoel van tijdnood ligt dus eigenlijk veel dieper. Daar moet je aan werken.”

Ben jij een love-junk in tijdnood? Zeg nee. Dat helpt, aldus timemanager Floris.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Maar wel praktisch

Maar Kamerling heeft ook heus wel een paar praktische timemanage-tips. Zoals: zet je meldingen uit. Dan check je je mail of Facebookberichten later maar. “Het kost twee tot drie minuten voordat je weer terug bent op hetzelfde concentratieniveau. Zonde van de tijd.”

En maak tijdblokken. “Daarin werk je je mail bij. ’s Ochtends, en twee keer ’s middags.” Nog eentje: plan wat extra tijd in tussen je afspraken.

“Er gebeuren vaak zoveel onverwachte dingen op een dag. Zo kom je niet in de knel.”

Niet dat het Kamerling altijd lukt, overigens. Het blijft een love-junk.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken