Terreurleider Pakistan gedood bij ontsnappingspoging

Malik Ishaq, de leider van de Pakistaanse terreurbeweging Lashkar-e-Jhangvi, hier op een archieffoto van december vorig jaar terwijl hij onder politiebegeleiding naar de rechtbank wordt gebracht. Ishaq kwam vanochtend om het leven tijdens een vuurgevecht tussen zijn aanhangers, die hem probeerden te bevrijden, en de politie.
Malik Ishaq, de leider van de Pakistaanse terreurbeweging Lashkar-e-Jhangvi, hier op een archieffoto van december vorig jaar terwijl hij onder politiebegeleiding naar de rechtbank wordt gebracht. Ishaq kwam vanochtend om het leven tijdens een vuurgevecht tussen zijn aanhangers, die hem probeerden te bevrijden, en de politie. Foto AFP

Bij een vuurgevecht tussen de Pakistaanse politie en aanhangers van de terreurbeweging Lashkar-e-Jhangvi (LeJ) is Malik Ishaq, de leider van de groepering, doodgeschoten. Tijdens zijn verhuizing tussen twee gevangenissen probeerden zijn aanhangers hem te bevrijden.

Dat melden twee politiefunctionarissen aan Reuters en AFP. Ishaq stond op de Amerikaanse terreurlijst en was het hoofd van LeJ, die al ruim tien jaar verboden is in Pakistan. LeJ is een van Pakistans militantste sunnitische strijdgroepen, en wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van honderden burgers, waaronder veel shi’itische moslims.

Ishaq en zijn twee zoons werden woensdagochtend verplaatst van één gevangenis naar de andere toen een groep gewapende mannen het politiekonvooi aanvielen. Daarbij wisten ze de drie gevangenen te bevrijden, maar in het vuurgevecht dat daarna ontstond werden alledrie gedood door de politie.

Fundamentalistisch bewind

Lashkar-e-Jhangvi werd in 1996 opgericht en heeft banden met Al-Qaeda en de Talibaan. Oorspronkelijk voerde zij alleen aanslagen uit op de shi’itische minderheid in het land, later richtte zij zich ook op de strijd in Kashmir en Afghanistan. Tevens wordt de beweging in verband gebracht met de ontvoering en onthoofding van de Amerikaanse verslaggever Daniel Pearl.

Verschillende strijdgroepen in Pakistan, zoals LeJ maar ook de Pakistaanse Talibaan en Lashkar-e-Taiba (dat achter de aanslagen in Mumbai zat), zijn volgens Pakistaanse inlichtingendiensten uit op het destabiliseren van de staat, zodat ze een fundamentalistisch bewind kunnen instellen.

    • Sam de Voogt