‘Talibaanleider Mullah Omar al twee jaar dood’

Talibaanleider Mullah Omar is dood. Dat zegt het presidentieel paleis tegen persbureau reuters. Of het klopt is nog niet bevestigd door de Talibaan; de Afghaanse overheid zei in een persconferentie Omar’s dood te onderzoeken en de Talibaan heeft aangegeven snel met een verklaring te komen. Geruchten over zijn dood doen al lang de ronde.

De 'Wanted'-poster van Mullah Omar, de leider van de Afghaanse Talibaan, op de website van de FBI. Volgens Afghaanse overheidsfunctionarissen is Omar twee tot drie geleden overleden.
De 'Wanted'-poster van Mullah Omar, de leider van de Afghaanse Talibaan, op de website van de FBI. Volgens Afghaanse overheidsfunctionarissen is Omar twee tot drie geleden overleden. Foto AP/FBI

Talibaanleider Mullah Omar is dood. Dat zegt het presidentieel paleis tegen persbureau reuters. Of het klopt is nog niet bevestigd door de Talibaan; de Afghaanse overheid zei in een persconferentie Omar’s dood te onderzoeken en de Talibaan heeft aangegeven snel met een verklaring te komen. Geruchten over zijn dood doen al lang de ronde.

Twitter avatar javeednusrat Nusrat Javeed Afghan President confirms the death of Mullah Omar and this should be taken seriously.

Op een haastig belegde persconferentie zei een woordvoerder van de Afghaanse president Ashraf Ghani dat de overheid de claim dat Omar is overleden nog onderzoekt. “Zodra we bevestiging krijgen zullen we het Afghaanse volk en de media inlichten.” Een anonieme Pakistaanse veiligheidsfunctionaris heeft tegen AP gezegd dat de geruchten “speculatie” zijn om de gaande vredesgesprekken te ontregelen. Over twee dagen staan er nieuwe vredesbesprekingen gepland.

Overleden aan tubercolose

De teruggetrokken leider, die al jaren niet meer is gezien en sinds 2001 wordt gezocht door de VS, zou al twee jaar geleden zijn overleden aan tuberculose. De vraag was in hoeverre de onzichtbare leider de Talibaan nog aanstuurde. Vorige week kwam er echter nog een verklaring uit waarin Mullah Omar zijn steun zou uitspreken voor vredesbesprekingen met de Afghaanse regering.

Mullah Omar is een van de meeste gezochte mannen ter wereld. De eenogige Mullah Omar was verantwoordelijk voor talloze terreuracties door de Talibaan en gaf onderdak aan Osama Bin Laden in de aanloop naar de aanslagen op 11 september. De VS hadden een prijs van 10 miljoen dollar op zijn hoofd staan.

Lees ook in NRC Handelsblad: Duimen voor Mullah Omar, Talibaan-leider