Rutte belt nogmaals met Poetin over MH17-tribunaal

Rusland dreigt zijn veto te gebruiken bij de stemming voor een tribunaal om de daders van MH17 te berechten. Rutte belt met Poetin om hem over te halen van gedachten te veranderen.

Rutte ontmoet Poetin in Sotsji.
Rutte ontmoet Poetin in Sotsji. Foto ANP / Robin Utrecht

Premier Mark Rutte heeft vanochtend nogmaals gebeld met de Russische president Vladimir Poetin om hem over te halen akkoord te gaan met het plan van de Verenigde Naties (VN) om een tribunaal op te richten voor de berechting van de verantwoordelijken achter het neerhalen van de MH17.

Dat meldt persbureau ANP. Rutte verzocht hem telefonisch, “dringend”, om deze vorm van berechting van de daders te steunen.

Open en uitgebreid gesprek

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was het een open en uitvoerig gesprek. Vanavond stemt de VN-Veiligheidsraad over de resolutie die een VN-tribunaal mogelijk maakt. Rusland ligt dwars en dreigt zijn veto uit te spreken over zo’n speciaal Gerecht.

Rutte heeft de Russische leider erop gewezen dat hij zich vorig jaar ook aan de resolutie verbond om ruimte te bieden aan de berechting van de verdachten van het neerhalen van het vliegtuig.

Tijdens het gesprek heeft Poetin gezegd dat het idee van een tribunaal “onverstandig” is. Een woordvoerder van het Kremlin zei tegen persbureau TASS dat het standpunt van Rusland onveranderd blijft. Ook benadrukte hij dat er nog steeds veel vragen zijn over het onderzoek, waaronder het verzamelen van bewijsmateriaal en Rusland betrekken bij dit proces.

Lees ook:’MH17, één jaar geleden‘.
    • Carlijn Vis