Reisadvies Turkije aangescherpt - geldt vooral in grote steden

Een brandende barricade Istanbul op 26 juli.
Een brandende barricade Istanbul op 26 juli. Foto AFP / Ozan Kose

Het reisadvies voor Turkije is aangescherpt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maant reizigers tot voorzichtigheid in heel het land, “in het bijzonder in grote steden”. Het advies geldt vooral voor Istanbul, waar de Turkse politie heeft gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen op drukke plaatsen, zoals metrostations en bushaltes.

Aanleiding voor het aangescherpte advies is de bloedige aanslag van vorige week maandag in Suruç en de aanslagen die sindsdien in het zuidoosten van Turkije hebben plaatsgevonden. De spanningen in het land zijn hoog opgelopen en de veiligheidssituatie is verslechterd.

Aanvallen over en weer

In Istanbul en andere steden vinden nu geregeld demonstraties plaats tegen Islamitische Staat - de terreurgroep werd in verband gebracht met de 20-jarige aanslagpleger in Suruç - en het overheidsbeleid in Syrië. De Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK houdt de regering van president Erdogan verantwoordelijk voor het bloedbad. Volgens de PKK zou Erdogan hebben toegestaan dat IS kon groeien en zich kon nestelen in Syrië. Van het vredesproces tussen de Koerdische strijders en de Turkse regering lijkt geen sprake meer.

De Koerdische guerrillabeweging eiste de verantwoordelijkheid op voor de moord op twee Turkse politieagenten in Ceylanpinar, een stad aan de Syrische grens. Het Turkse leger voert ondertussen luchtaanvallen uit op “strategische locaties” van de PKK. Veel Koerden verwijten de Turkse regering de strijd tegen IS te gebruiken als voorwendsel om hun volk aan te vallen. De Turkse politie heeft de afgelopen dagen meer dan duizend mensen gearresteerd vanwege mogelijk lidmaatschap van terreurgroep IS of de PKK.

Tot nu toe gold vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken een waarschuwing voor de gebieden langs de Turks-Iraakse en Turks-Syrische grens. Het ministerie adviseert hier niet naartoe te gaan als dat niet echt noodzakelijk is.

    • Laura Klompenhouwer