Regering Israël stemt in met bouw van 300 huizen in illegale nederzettingen

De nederzetting Beit El op de Westelijke Jordaanoever.
De nederzetting Beit El op de Westelijke Jordaanoever. Foto AFP / Abbas Momani

De Israëlische regering heeft toestemming gegeven voor de bouw van nog driehonderd huizen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt persbureau Reuters.

Het bericht over de toestemming komt in een tijd waarin er onenigheid is over de sloop van twee andere woningen in het gebied. Die woningen zouden volgens het Israëlische hooggerechtshof illegaal zijn neergezet in Palestijns gebied.

Premier Netanyahu onder druk

De bouw was drie jaar geleden al aangekondigd. Ultranationalisten in de regering van premier Benjamin Netanyahu hebben de minister president onder druk gezet om de bouw door te zetten als compensatie voor de sloop van de twee panden.

NRC-correspondent Derk Walters zegt:

“Sinds de vorming van zijn nieuwe kabinet, in mei van dit jaar, zit premier Netanyahu klem tussen de internationale gemeenschap en zijn eigen coalitie. Internationaal staat hij onder druk om de uitbreiding van de nederzettingen een halt toe te roepen, terwijl zijn kabinet die nederzettingen juist sterk wil uitbreiden.”

Het leek er de afgelopen maanden op dat Netanyahu toegaf aan de internationale druk, maar nu is hij toch overstag gegaan, zegt Walters vanuit Israël.

“Dit heeft te maken met het bevel van het Hooggerechtshof om die twee huizen in de nederzetting Beit El te slopen, omdat ze gebouwd waren op Palestijnse privégrond. Alle nederzettingen zijn illegaal volgens internationaal recht, maar deze twee huizen ook volgens Israëlisch recht. De kolonisten zijn erg boos op deze sloop. Om hun tegemoet te komen, heeft Netanyahu nu de uitbreiding goedgekeurd.”

Protesten tegen de sloop al dagen aan de gang

Tientallen joodse kolonisten hebben zich de afgelopen dagen verzameld bij de twee half afgebouwde huizen in Beit El, een nederzetting vlak bij Ramallah. Ze protesteren tegen de sloop. Op televisiebeelden was te zien hoe kolonisten slaags raakten met de politie. Niet ver van deze plek zullen straks de driehonderd nieuwe huizen verrijzen.

Een Joodse kolonist raakt in Beit El, bij Ramallah, slaags met de politie.

Een Joodse kolonist raakt in Beit El, bij Ramallah, slaags met de politie. Foto Reuters / Amir Cohen

    • Carlijn Vis