Politie Amsterdam houdt man aan om explosie Staatsliedenbuurt

De zwartgeblakerde stoep in de Fannius Scholtenstraat op de plek waar vanmorgen een explosie plaatsvond.
De zwartgeblakerde stoep in de Fannius Scholtenstraat op de plek waar vanmorgen een explosie plaatsvond. Foto ANP / Evert Elzinga

De politie heeft een 52-jarige man aangehouden in verband met de explosie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. De man is eigenaar van een personenauto die vlak na de explosie wegreed, zo maakte de politie vanmiddag bekend. Of de man ook betrokken was bij de ontploffing moet nog worden onderzocht.

Het voertuig van de 52-jarige Amsterdammer werd niet lang na de explosie aangetroffen in het centrum van Amsterdam. De auto is nu weggesleept voor nader onderzoek, laat de politie weten. Ook in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam-West doet de politie nog onderzoek: daar wordt gezocht naar sporen en gesproken met buurtbewoners.

Twitter avatar markschrader Mark Schrader En hier lag ie. Volgens een buurtbewoner was het een handgranaat. #Staatsliedenbuurt http://t.co/wgIEH7X0OP
Twitter avatar markschrader Mark Schrader Stukjes van explosief zijn alle kanten opgeschoten. #Staatsliedenbuurt http://t.co/d0Ht5aMbYN

De ontploffing in Amsterdam vond ergens rond 5.00 uur plaats aan de Fannius Scholtenstraat. Bij het incident raakte niemand gewond. Wel raakten drie geparkeerde auto’s en enkele fietsen beschadigd en sprongen bij verschillende woningen de ruiten. Wat voor soort explosief is gebruikt, kan de politie nog niet zeggen.

    • Joost Pijpker