Platini stelt zich officieel kandidaat voor voorzitterschap FIFA

Michel Platini (rechts) in gesprek met Sepp Blatter op 11 juni 2014. Platini, die jarenlang gezien werd als natuurlijk opvolger van de Zwitser, gaat nu Blatter definitief opstapt ook daadwerkelijk een poging doen hem op te volgen, zo maakte de Fransman vandaag bekend.
Michel Platini (rechts) in gesprek met Sepp Blatter op 11 juni 2014. Platini, die jarenlang gezien werd als natuurlijk opvolger van de Zwitser, gaat nu Blatter definitief opstapt ook daadwerkelijk een poging doen hem op te volgen, zo maakte de Fransman vandaag bekend. Foto AFP/Fabrice Coffrini

UEFA-voorzitter Michel Platini heeft zich officieel kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de FIFA. De Franse oud-voetballer heeft verschillende Europese voetbalbonden aangeschreven met de mededeling dat hij op hun steun rekent bij de verkiezing op 26 februari 2016.

De voormalig en meervoudig Europees voetballer van het jaar maakte zijn besluit bekend via de website van de UEFA. Zijn kandidaatstelling komt niet als een verrassing. Platini is naast voorzitter van de Europese voetbalbond ook vice-voorzitter van de FIFA. Hij gold lange tijd als een vertrouweling en logisch opvolger van Blatter, maar hij vroeg de Zwitser in mei op te stappen vlak nadat de FBI de eerste FIFA-officials had gearresteerd in Zürich.

Lees meer over de relatie tussen Blatter en Platini in NRC Handelsblad: De complexe relatie van twee voetbalvrienden

Maakt hij kans?

Platini is sinds 2006 aan de macht bij de Europese bond UEFA en is twee keer herkozen zonder tegenkandidaat. Hij ging een strijd met zijn mentor Blatter eerder dit jaar uit de weg, ook nadat Blatter zijn belofte om er in 2011 mee op te houden had gebroken. Nu Blatter onder druk van de Amerikaanse en de Zwitserse justitie alsnog terugtreed, is Platini opportunistisch genoeg om in het machtsvacuüm te treden, schrijft sportjournalist Bart Hinke vandaag in NRC Handelsblad:

“Platini geniet steun van een fors deel van Europa’s 54 voetbalbonden. Maar de voormalige vedette van het Franse elftal en Juventus zal zich moeten verzekeren van de steun van de helft van de 209 kiesgerechtigde landen wereldwijd. Bronnen rond Platini zeggen tegen persbureau AP dat hij gesteund wordt door een meerderheid van de voorzitters van de zes continentale federaties, maar bij de verkiezing op 26 februari 2016 stemmen alle 209 FIFA-landen individueel.”

Ook de KNVB steunt Platini, zo laat de Nederlandse voetbalbond vandaag nogmaals weten. Volgens de bond pleit de Fransman voor ongeveer dezelfde hervormingen als de KNVB zelf. In een korte verklaring schrijft de Nederlandse voetbalbond vandaag daarover:

“De KNVB is een groot voorstander van bestuurlijke vernieuwing van de FIFA, juicht de komende verkiezingen daarom toe, en is positief over de kandidatuur van Platini.”

Prins Ali Bin Al-Hussein van Jordanië is daarentegen veel minder enthousiast over de kandidatuur van Platini. De voetbalbestuurder, die eind mei een poging deed Blatter van zijn troon te stoten, vindt dat de Franse oud-voetballer “niet goed is voor de FIFA”. Er moet een einde komen aan de “achterkamerpolitiek” bij de bond, zo meldt prins Ali aan AFP:

“De voetbalfans en de spelers verdienen beter. De FIFA is verwikkeld in een schandaal. De cultuur van afspraken maken in de coulissen moet eindigen.”

Niet onbeschreven

De Fransman zelf is ook geen onbeschreven blad. Velen verwijten hem dat hij teveel op Blatter lijkt. Zo stemde Platini voor Qatar voor het WK 2022 nadat hij kort voor de verkiezing gedineerd had met de emir van Qatar en de toenmalige Franse president Sarkozy. Daarmee wekte hij de indruk uit politieke motivatie gestemd te hebben. Zijn zoon kreeg vervolgens een baar in Qatar.

De verdenkingen heersen echter vooral in West-Europa. Juist zijn stem voor Qatar maakt Platini een “acceptabele Europeaan” voor de rest van de wereld, aldus Hinke.

“In delen van de wereld geldt ‘Qatar’ als symbool van mondiale verspreiding van voetbal. Met zijn stem consolideert Platini zijn positie net als zijn mentor Blatter dat deed.”

Lees ook in NRC Handelsblad een profiel van Platini: Gerijpt onder Blatter, geen ‘type Kofi Annan’
    • Sam de Voogt