Op heilige grond moeten ze kerels zijn

Terug in Wenen voor voorronde tegen Rapid. Drie spelers nog niet geboren toen Ajax in ‘95 Champions League won.

Vlnr: Sanogo, Gudelj, El Ghazi en Sinkgraven. Onder:Ernst Happel-stadion, waar Ajax in 1995 zegevierde.
Vlnr: Sanogo, Gudelj, El Ghazi en Sinkgraven. Onder:Ernst Happel-stadion, waar Ajax in 1995 zegevierde. Foto's ANP, ProShots

Nabij het standbeeld van ironisch genoeg de grote Feyenoord-trainer Ernst Happel bevindt zich de plek in Wenen waar Ajax geschiedenis schreef op een meiavond in 1995. De plek waar routinier Danny Blind met propjes toiletpapier de opstelling van AC Milan nabootste op de wc, om nog één keer het mogelijke scenario te imagineren. Waar trainer Louis van Gaal met een karatetrap in het luchtledige een Italiaanse tackle imiteerde. En waar Frank de Boer dankzij een ‘punter’ van Patrick Kluivert de mooiste dag uit zijn leven beleefde.

Van dit alles wist Jaïro Riedewald vrijwel niks. Toen de verdediger vorig jaar was ingevallen tegen FC Barcelona in de Champions League, kwam stadskrant Het Parool met de (strik)vraag wat hij wist van Ajax’ eindzege in de Champions League van 1995? Riedewald: „Ik weet wel dat die wedstrijd gewonnen is, maar wie toen goede spelers waren en wie de trainer was, dat weet ik niet. Ik heb me er niet in verdiept.”

Begrijpelijke onwetendheid. Riedewald is van september 1996. In zijn jeugd won Ajax louter titels in eigen land. Hetzelfde geldt voor Kenny Tete (19) en Riechedly Bazoer (18). Ook zij moesten nog geboren worden toen Patrick Kluivert inviel voor Jari Litmanen en Ajax vijftien minuten later de cup bezorgde met het doelpunt van zijn leven. Sentimenten vanwege de terugkeer in Wenen? Die zullen ze niet voelen, de drie jongste basisspelers in de vermoedelijke opstelling tegen Rapid Wien. Het duel wordt gespeeld in het kader van de derde en één na laatste voorronde van de Champions League.

Broer Bazoer

In het Ernst Happelstadion is Irchandly Bazoer erbij vanavond. Broer van, en tevens diens zaakwaarnemer. Bazoer streeft „proactief” begeleiden na en is daarom in Wenen. „Ik heb Riechedly vandaag even op Schiphol gezien. Maar negen van de tien keer zien we elkaar niet, hebben we alleen contact via WhatsApp. Toch wil ik er zijn. Ik wil die ervaring met hem delen.”

Bazoer, die nog twee spelers in zijn stal heeft, zegt later: „Noem me een romanticus, maar als het aan mij ligt is begeleid ik een speler voor het leven.” Die betrokkenheid wil hij uitstralen.

Twee dagen voor elke wedstrijd hebben ze uitvoerig contact. Centrale vraag: „Hoe voel je je?” Is dat nodig? Bazoer: „Riechedly is als persoon zoals hij voetbalt: rustig, stabiel. Hij is kalm onder de aandacht. Maar ik niet altijd. Ik heb wel eens de indruk dat mensen vergeten hoe jong hij is. Nu traint bijvoorbeeld Donny van de Beek mee. Achttien jaar en terecht bestempeld als talent. Maar vergeet niet: Jaïro en Riechedly zijn van dezelfde generatie. Des te knapper vind ik het waar zij nu staan. Tegelijk probeer ik het in perspectief te plaatsen. Riechedly is heel goed bezig, maar hij is er nog niet. Nu moet hij stabiliseren, op naar een basisplaats.”

Prijzengeld

Vandaag lijkt Bazoer verzekerd van een basisplaats, in wat trainer Frank de Boer gisteren als één van de twee belangrijkste duels van dit jaar omschreef. De tweede wedstrijd waar hij op doelde, is de return tegen Rapid van volgende week. Schakelt Ajax de Oostenrijkers uit, dan gaat het door naar de laatste voorronde – tegen een zwaardere tegenstander. Daarna pas wacht de groepsfase.

De startpremie daarvoor is 12 miljoen euro, met de huidige wisselkoersen bijna zoveel als het totale bedrag dat voortkwam uit de Champions League-winst in 1995: 30 miljoen gulden. Met oog op dit financieel gewin lijkt het een gedurfde zet van De Boer om met drie beginnende senioren aan de aftrap te verschijnen. Maar de trainer zelf kent geen twijfel. Tete boven de ervaren Ricardo van Rhijn, Bazoer boven (miljoenen)aankoop Nemanja Gudelj en Riedewald boven de teruggekeerde clubman John Heitinga.

Mede op advies van De Boer werd Bazoer na de oefenwedstrijd tegen VfL Wolfsburg (1-1) tot Ajacied van de wedstrijd gekozen. Maar de coach zei naderhand dat hij net zo goed voor Tete of Riedewald had kunnen kiezen. „Zij deden het opnieuw erg goed. De jonkies laten zich zien.” Niet alleen aan de bal, maar ook verdedigend. Want wat bij alle drie opvalt, is de fysieke kracht. Robuuste jongens zijn het, die het bewijs vormen dat het zinvol is om al in de jeugd meer aandacht te besteden aan kracht- en stabiliteitstraining.

John Heitinga (31) viel het ook op. Hij zei in Voetbal International dat de medische begeleiding veel beter is ten opzichte van zijn beginjaren. Hij moest op een weegschaal staan waarna medici met een tangetje in zijn lijf knepen om te zien hoe hij ervoor stond. Nu heeft Ajax een performanceteam, dat alles meet en spelers laat trainen met een kastje op hun rug. „Aan de lichamen van jongens als Bazoer, Tete en Riedewald kun je zien dat er anders wordt gewerkt bij Ajax. Die hebben in de jeugd al specialistische krachttraining gehad.”

    • Fabian van der Poll