Omzet KPN wil maar niet stijgen, bedrijf zet in op nieuwe diensten

KPN wil gaan verdienen aan de cloud en het internet of things. Zij moeten het bedrijf helpen aan groei.

Al jaren belooft topman Eelco Blok dat de financiële resultaten van KPN snel zullen verbeteren, en al jaren blijft structurele groei uit. Ook bij de presentatie van de resultaten in het tweede kwartaal liet het telecombedrijf vanmorgen dalende cijfers zien: de omzet daalde afgelopen kwartaal met 5,1 procent, tot 1,7 miljard euro. De winst zakte met 55 procent naar 160 miljoen euro, mede doordat in het tweede kwartaal van vorig jaar een incidentele meevaller werd geboekt. 

Er zijn wel lichtpuntjes: het aantal klanten in de consumentenmarkt stijgt snel, net als de klanttevredenheid. Dat zijn speerpunten van Blok, en zijn beleid lijkt op dit vlak te werken. Ook zet KPN de laatste jaren meer in op vernieuwingen.

Zo opende het bedrijf onlangs een datacenter voor het aanbieden van clouddiensten. Ook nam het afgelopen maand cloudbedrijf IS Group over. De verwachtingen over opslag en analysediensten voor digitale data zijn hooggespannen en KPN hoopt hiermee vooral op de zakelijke markt goed te kunnen verdienen.

Ook zet KPN in op dienstverlening rondom het internet of things, het fenomeen dat steeds meer apparaten en sensoren verbonden worden met internet. Dit jaar nog zal KPN een gespecialiseerd netwerk voor verbonden sensoren lanceren in Den Haag en Rotterdam. Dat netwerk werkt met een energiezuinige technologie (LoRa), waarbij sensoren constant online kunnen zijn zonder dat hun batterij snel leeg gaat.

Zo’n netwerk kan gebruikt worden voor sensoren in bijvoorbeeld wegen, bruggen en dijken, maar ook voor medische toepassingen. Ook hiervan zijn de verwachtingen hoog. Volgens Blok moet KPN in 2016 een van de eerste aanbieders ter wereld zijn met een landelijk dekkend LoRa-netwerk.

Wanneer deze vernieuwingen gaan leiden tot significante inkomsten is echter nog onduidelijk. Blok wilde vandaag ook geen concrete voorspelling meer doen over wanneer winst en omzet structureel zullen verbeteren.