OM wil nieuwe regels om digitaal kinderlokken te vervolgen

Het Openbaar Ministerie wil duidelijker regels voor de vervolging van digitaal kinderlokken. Rechtbanken in verschillende arrondissementen zijn de afgelopen maanden tot uiteenlopende vonnissen gekomen.

Rechtbank in Assen waar Frank R. uit Cuijk werd berecht. In deze omvangrijke zaak werden vermoedelijk honderden minderjarige meisjes slachtoffer. Het gros van hen zou door R. zijn aangezet tot seks voor de webcam. Hij is schuldig vorig jaar schuldig bevonden aan onder andere ‘grooming'. Foto ANP / Jerry Lampen

Het Openbaar Ministerie (OM) vraagt het ministerie van Veiligheid en Justitie om duidelijker regels voor de vervolging van grooming, ofwel digitaal kinderlokken.

Rechtbanken in verschillende arrondissementen zijn de afgelopen maanden tot uiteenlopende vonnissen gekomen in zaken waarbij een volwassene in chatrooms of op sociale media zeer expliciete seksuele opmerkingen maakte tegen kinderen jonger dan zestien jaar. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat het probleem “onze aandacht heeft” en dat er na de zomer nader over zal worden bericht.

Het gebrek aan eenduidige jurisprudentie maakt het “voor het OM heel lastig om een veroordeling te krijgen voor een poging tot grooming”, zegt een woordvoerder van het parket in Oost-Brabant.

Geen ‘concrete (uitvoerings)handelingen’

Het OM reageert hiermee op een vonnis van de rechtbank in Den Bosch afgelopen vrijdag. Toen werd een 41-jarige man vrijgesproken van poging tot grooming, ondanks dat de rechter bewezen achtte dat de man een 14-jarig meisje vroeg zichzelf voor de webcam te bevredigen, hij haar een foto stuurde van zijn geslachtsdeel in erectie en schreef dat hij haar wilde ontmaagden.

De rechter concludeerde dat hij de man op grond van de wet niet kon straffen, omdat hij niet bewezen achtte dat de man “concrete (uitvoerings)handelingen heeft verricht die waren gericht op het daadwerkelijk realiseren van de ontmoeting.” Uit enkele uitspraken in soortgelijke zaken, tussen december vorig jaar en juni valt op te maken dat de grens voor de rechters ergens ligt rond de handelingen ter voorbereiding van een ontmoeting, zoals bijvoorbeeld een treinkaartje kopen, een plaats en een datum afspreken, of een routebeschrijving sturen.

    • Enzo van Steenbergen
    • Bas Blokker