‘Lieve Tesco, is het oké als ik een Mars koop?’

Ophef in de UK. Supermarkt Tesco haalt Ribena uit de schappen. Ribena! Alsof AH Appelsientje in de ban doet. De pakjes zwarte bessensap horen in lunchtrommels, bij zeevakanties, lange reizen, katers en buikpijn.

Ribena mag voor veel Britten een gezonde reputatie hebben – in de oorlog werd het diksap verstrekt als vitamine C-supplement – maar als kant-en-klare limonade ongezond. Voor kinderen boven de elf is de maximale hoeveelheid suiker per dag 30 gram. Lobbygroep Action on Sugar noemde het „heel symbolisch”.

De ophef gaat vooral over het opgeheven vingertje. ‘Lieve Tesco. Ik wilde vanmiddag een Mars kopen. Wilde even checken of dat oké is?’, twitterde een wetenschapper. Tweet van verpleegster: ‘Tesco doet suikerdrankjes in de ban, maar verkoopt nog sigaretten, drank en bevroren kebabs. Wat is dit voor wereld?’

Ook de Britse overheid ziet dat kinderen dikker worden. Bijna 20 procent van de kinderen in groep 3 is te zwaar of obees, een van de hoogste percentages in Europa. Premier David Cameron overwoog in 2011 een suikertaks te introduceren, maar kwam daarvan terug. Nu geldt een vrijwillige ‘verantwoordelijkheidsbelofte’ voor supermarkten en producenten. Die ondertekende ook Suntory, dat Ribena maakt.