Nieuwe Turkse aanvallen op PKK - kritiek op ‘bufferzone’

Turkse vliegtuigen hebben vannacht opnieuw PKK-doelen in Noord-Irak gebombardeerd, waaronder schuilplaatsen en opslagfaciliteiten. De Iraakse regering noemt de aanval “een gevaarlijke escalatie en een aanval op de Iraakse soevereiniteit”.

Demonstranten en partijleden van HDP protesteren na de aanslag in Suruç, die aan 32 mensen het leven kostte. Op de banner staan foto's van de slachtoffers. Foto AFP / Ozan Kose

Het Turkse leger heeft opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op “strategische locaties” van de Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK. Dat bevestigt de Turkse regering in een verklaring. Turkse vliegtuigen hebben zes doelen in Noord-Irak gebombardeerd, waaronder schuilplaatsen en opslagfaciliteiten van PKK, die in Turkije verboden is en ook door de EU wordt beschouwd als een terroristische organisatie. Het is nog niet bekend of en hoeveel slachtoffers zijn gevallen.

De Iraakse regering noemt de aanval “een gevaarlijke escalatie en een aanval op de Iraakse soevereiniteit”. In een verklaring roept de Iraakse premier Haider al-Abadi Turkije op verdere escalatie te voorkomen.

Het is de zwaarste aanval op de Koerden sinds Turkije vorige week is begonnen met het offensief tegen Koerdische milities, naast hun strijd tegen de terreurgroep Islamtische Staat (IS) na de bloedige aanslag begin vorige week in Suruç. De Turkse autoriteiten hebben inmiddels meer dan 1300 mensen opgepakt in Turkije omdat ze mogelijk deel uitmaken van IS of PKK, volgens persbureau Reuters.

Spoedberaad NAVO

Turkije voelt zich bedreigd en vroeg een spoedberaad aan bij de NAVO. Gisteren sprak de NAVO “krachtige solidariteit” met Turkije. Het bondgenootschap veroordeelde de recente terreuraanvallen tegen Turkije. Vorige week waren er aanslagen van zowel IS als de PKK.

Achter gesloten deuren drong een aantal NAVO-lidstaten er bij Turkije op aan om geen excessief geweld te gebruiken in zijn vergelding tegen doelen van de PKK in Irak. Ook drongen ze er bij Turkije op aan het vredesproces met de Koerden niet op te geven. Ondanks dat zijn vannacht dus toch bombardementen door het Turkse leger uitgevoerd.

Turks-Amerikaanse samenwerking

Turkije en Amerika kondigden al aan samen te zullen werken bij de instelling van een bufferzone in het noorden van Syrië langs de Turkse grens. Uit deze zone zou IS verdreven en geweerd moeten worden, wat de Turkse veiligheid ten goede zou komen.

De Amerikanen op hun beurt krijgen toestemming van Ankara om vanaf Turkse militaire vliegvelden bombardementsvluchten op IS uit te voeren. Vandaag heeft Turkije officieel een deal gesloten met de Verenigde Staten over het gebruik van zijn luchtmachtbasis in Incirlik. De overeenkomst heeft geen betrekking op luchtsteun aan de Koerdische strijders in Noord-Syrië, volgens een woordvoerder.

Kritiek op bufferzone

De leider van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP in Turkije heeft scherpe kritiek geuit op dat plan. De zone is niet bedoeld als bescherming tegen Islamitische Staat, aldus Selahattin Demirtas in een interview met de BBC, maar om te voorkomen dat de Koerden in Syrië een eigen staat krijgen.

Demirtas spoorde de Turkse regering en de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK aan om het vredesproces te hervatten. Maar president Erdogan verklaarde het vredesproces gisteren juist voor beëindigd.

    • Menno Sedee