Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Nederlandse startup Catawiki krijgt investering van 75 miljoen

Een prent in het eerste sinterklaasboek waarin Zwarte Piet zijn opwachting maakte. Het prentenboekje 'Sint Nikolaas en zijn knecht' werd geveild bij online veilinghuis Catawiki.
Een prent in het eerste sinterklaasboek waarin Zwarte Piet zijn opwachting maakte. Het prentenboekje 'Sint Nikolaas en zijn knecht' werd geveild bij online veilinghuis Catawiki. Foto ANP / Jerry Lampen

De Nederlandse startup Catawiki, die online veilingen organiseert voor verzamel- en kunstobjecten, krijgt 75 miljoen euro aan investeringen binnen. Dat maakt het bedrijf vandaag bekend. Dergelijke hoge bedragen zijn zeer uitzonderlijk voor Nederlandse startups.

Het bedrijf wil niet bekendmaken op hoeveel het nu in totaal wordt gewaardeerd. Duidelijk is dat Catawiki in elk geval weer een tijdje vooruit kan.

De nieuwe investeringsronde wordt geleid door het Amerikaanse investeringsfonds Lead Edge Capital. Ook de eerdere investeerders Accel Partners, Project A Ventures en de Nederlandse NOM doen opnieuw mee. Net als media-ondernemer Willem Sijthoff en verschillende voormalige topmanagers van de Nederlandse boekingswebsite Booking.com.

Het geld zal gebruikt worden voor uitbreiding naar nieuwe landen, marketing en het aannemen van nieuwe mensen. Nu heeft het zo’n 200 medewerkers.

Veilingsite voor bijzondere objecten

Oprichters René Schoenmakers en Marco Jansen begonnen Catawiki als een site waar verzamelaars hun verzamelobjecten konden kopen en verkopen. De populairste categorieën zijn op dit moment kunst, sieraden, oldtimers en horloges.

Recent kwamen bijvoorbeeld onder de hamer: het allereerste Kuifje-album uit 1930, een haar van Napoleon, een Jaguar E-Type cabrio, een kaak van een T-Rex en een fles Romanéé-Conti Grand Cru uit 1975.

Sterke omzetgroei sinds 2014

Deze nieuwe investeringsronde volgt relatief snel op de vorige investering van 10 miljoen euro in september 2014. Sindsdien groeide de omzet naar eigen zeggen met 300 procent.

Per week zouden nu ruim 15.000 bijzondere objecten worden geveild. Catawiki krijgt in totaal 20 procent commissie per geslaagde veiling. Recent zijn Italiaanse en Spaanse versies gelanceerd.