NASA flikt het weer. Nu met bruistabletten in de ruimte op een beat

Close-ups van Pluto, de ontdekking van een nieuwe ‘aarde-achtige’ exo-planeet. Allemaal serious business bij de NASA. Maar spelen mag af en toe ook.

Close-ups van Pluto, de ontdekking van een nieuwe ‘aarde-achtige’ exo-planeet. En nu een internethit over een bruistablet in de ruimte. De NASA weet de aandacht de afgelopen weken wel te trekken. Er gaat dan ook bijna geen dag voorbij dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie géén persbericht publiceert.

Op 16 juli kregen we dankzij de New Horizons-missie van NASA voor het eerst een beetje een beeld van hoe dwergplaneet PLuto en twee van zijn manen eruit zien: boven uitgestrekte vlakten torenen ijsbergen tot wel 3.500 meter hoog uit.


Een week later werd bekend dat astronomen 1400 lichtjaar hiervandaan een planeet hadden opgespoord die op de aarde leek: zijn afstand tot een zonachtige ster is vergelijkbaar met de afstand aarde-zon. Planeet ‘Kepler 452b’ werd ontdekt met de NASA-satelliet Kepler.

Gisteren werd een filmpje online gezet over iets veel minder spectaculairs: een bruistablet. Maar de beelden spreken wel tot de verbeelding. En die beat eronder maakt de ervaring extra vermakelijk. Astronaut Terry Virts van het internationale ruimtestation ISS liet een bruistablet oplossen in een zwevende waterbol. Wat er dan gebeurt is bijna kunst. Dat komt ook dankzij de hoogresolutiecamera, die NASA wil inzetten om ruimteprojecten beter dan ooit in beeld te brengen. Dat moet ook de wetenschap vooruit helpen.

    • Laura Klompenhouwer