Obama (53) stopt wel, hoogbejaarde Afrikanen niet

De Amerikaanse president Barack Obama (53) begrijpt niet waarom sommige bejaarde Afrikaanse ambtgenoten zo hangen naar de macht dat ze hun functie niet willen opgeven na hun grondwettelijke ambtstermijn.

„Ik begrijp niet waarom sommigen zo lang willen blijven, ze hebben ook veel geld vergaard”, zei de Amerikaanse president gisteren voor een gehoor van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Zijn opmerking ontlokte gelach in de zaal. Een reeks Afrikaanse leiders heeft de grondwet aangepast of wil zich herkiesbaar stellen.

Obama’s tweede (en laatste) termijn loopt in januari 2017 af. Hij zou herverkiezing voor een derde termijn ook halen als dat mogelijk zou zijn, zei hij. Maar „ik kijk uit naar een bestaan na mijn presidentsschap”. Franklin D. Roosevelt was – tussen 1933 en 1945 – de eerste én laatste Amerikaanse president die meer dan twee termijnen in het Witte Huis zat.

Obama zei verder dat Afrika miljoenen banen moet scheppen voor jongere generaties, dat vooruitgang afhangt van invoering van echte democratie.

Hij verwees ook impliciet naar China. Een partnerschap „kan niet slechts zijn gebaseerd op aanleg van infrastructuur met behulp van buitenlandse arbeid of het uitbuiten van natuurlijke hulpbronnen in Afrika”, zei Obama voor zijn terugkeer naar de VS. (Reuters)