KPN positiever gestemd over resultaat eind van het jaar

KPN ziet de brutowinst eerder dan verwacht stabiliseren en is positiever over het resultaat dat over heel 2015 kan worden geboekt. Het telecombedrijf zag vooral meer breedbandklanten en nieuwe mobiele abonnementen afgesloten worden.

Foto ANP/Lex van Lieshout

KPN ziet de brutowinst eerder dan verwacht stabiliseren en is positiever over het resultaat dat over heel 2015 kan worden geboekt.

Het telecombedrijf zag vooral meer breedbandklanten (31.000) en nieuwe mobiele abonnementen (70.000) afgesloten worden. Ook het aantal ‘triple play’-klanten (bellen, internetten en tv) steeg met 61.000 in het tweede kwartaal. Inmiddels heeft 54 procent van de breedbandklanten een ‘triple play’-pakket, vergeleken met 47 procent in het tweede kwartaal vorig jaar.

KPN boekte in het tweede kwartaal een bedrijfsresultaat (ebitda) voor eenmalige kosten van 602 miljoen euro. Dat was 1,5 procent meer dan een jaar eerder, waarmee er sneller dan verwacht een einde kwam aan de daling van het resultaat. Die stabilisering werd door KPN eerder voor eind 2015 voorspeld. Het bedrijf verwacht nu dat het resultaat over heel dit jaar ongeveer even hoog zal zijn als in 2014.

De zakelijke markt blijft nog achter

Eelco Blok zegt in een reactie:

“We hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in de infrastructuur, de productportfolio en in klanttevredenheid. In de zakelijke markt is zeker nog wel wat te doen, maar we verwachten dat we ook hier komende periode verbeteringen gaan zien.”

De omzet van KPN zakte vorig kwartaal met bijna 4 procent naar 1,75 miljard euro. Net als in voorgaande kwartalen hield het bedrijf last van de moeilijke omstandigheden op de zakelijke markt. De opbrengsten van mobiele en vaste diensten voor consumenten waren ongeveer even hoog als een jaar eerder.

Wie gaat aandeel América Móvil overnemen?

NRC schreef eerder:

In financieel opzicht staat KPN er nu een stuk beter voor dan drie jaar geleden. De dure upgrade naar het 4G-netwerk is achter de rug, de buitenlandse dochtermaatschappijen E-Plus en Base (België) zijn verkocht en de schuldenlast is teruggebracht naar gezondere proporties. Er wordt zelfs weer dividend uitgekeerd aan aandeelhouders; iets waarvoor KPN-topman Eelco Blok enkele jaren domweg het geld niet meer had.

Vorige week werd bekend dat het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil zijn 21,1 procent aandeel in KPN te koop aanbiedt. Dat biedt mogelijkheden voor een andere partij om KPN deels over te nemen en voor KPN om de internationale concurrentie het hoofd te kunnen blijven bieden.

    • Anouk Eigenraam