Ban Ki-moon: gerechtigheid inzake MH17 is zaak van iedereen

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft in New York gesproken met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. De VN-chef heeft benadrukt dat gerechtigheid en aansprakelijkheid met betrekking tot de ramp met vlucht MH17 de verantwoordelijkheden zijn van iedereen. Over de wenselijkheid van een VN-tribunaal voor berechting van de daders heeft hij zich niet uitgesproken, zegt de woordvoerder van Koenders tegen persbureau ANP.

Ban heeft wel aangegeven dat hij wil dat resolutie 2166 wordt uitgevoerd. Daarin eisen de Verenigde Naties een onafhankelijk, internationaal onderzoek naar de toedracht van de ramp met vlucht MH17.

Russisch veto

Het gesprek vond plaats voorafgaand aan de vergadering van de VN-Veiligheidsraad die vanavond vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd plaatsvindt. Er wordt gestemd over de mogelijke oprichting van een VN-tribunaal voor de berechting van de daders van de ramp met vlucht MH17. Tijdens het gesprek van Koenders en Ban waren ook vertegenwoordigers van andere betrokken landen aanwezig, waaronder Australië en Maleisië.

Twitter avatar NLatUN Netherlands Mission #Netherlands FM #Koenders, @JulieBishopMP & other JIT members meet UNSG to discuss establishment @UN tribunal #MH17 http://t.co/V5DMZmHYvu

Eind vorige maand bevestigden bronnen binnen de Nederlandse regering dat zij een VN-tribunaal willen. Begin deze maand kondigde Maleisië de voorkeur voor een VN-tribunaal aan in de Veiligheidsraad, waarvan Maleisië als enige van de vijf landen (tijdelijk) lid is.

Maar de kans is klein dat het tribunaal voor berechting van de schuldigen - die naar alle waarschijnlijkheid het passagiersvliegtuig boven Oost-Oekraïne met een boek-raket uit de lucht schoten - er komt. Rusland bestempelde het idee als “contraproductief” en spreekt naar verwachting zijn veto uit.

Premier Rutte heeft de Russische president Vladimir Poetin vanochtend nog geprobeerd over te halen akkoord te gaan met de oprichting van het VN-tribunaal. Rutte verzocht hem telefonisch “dringend” om deze vorm van berechting van de daders te steunen.

Twitter avatar MinPres Minister-president Rutte spreekt met president Poetin over resolutie voor oprichting VN-tribunaal mbt MH17. Meer info via: http://t.co/zPz6iwne9O

Vlucht MH17 van Schiphol naar Kuala Lumpur stortte op 17 juli 2014 neer in oorlogsgebied in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om.

    • Laura Klompenhouwer