Janneke Vreugdenhil Mosselen met amandelen

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

Vandaag een recept van Mimi Thorisson voor gegratineerde mosselen. Ze schrijft dat je mosselen die zich niet sluiten als u erop tikt moet weggooien. Maar mosselen die uit hun verpakking komen, kunnen behoorlijk versuft zijn en sommigen hebben wel 2 of 3 van zulke tikjes nodig. Wat ook helpt om ze wakker te schudden is ze tijdens het spoelen flink door elkaar te rammelen. Uiteraard gooit u kapotte exemplaren of mosselen die echt niet in beweging te krijgen zijn wel weg.

Vermeng het broodkruim in een kom met de boter, peterselie en knoflook, voeg zout en peper naar smaak toe en meng alles. Meng de amandelen erdoor. Het mengsel moet een consistentie van een pasta hebben. Verhit de oven tot 220 °C. Doe de mosselen in een grote pan, overgiet ze met water en kook ze op hoog vuur tot de schelpen open gaan. Neem de pan van het vuur, haal het deksel van de pan en laat de mosselen iets afkoelen. Gooi nog gesloten mosselen weg. Haal van elke mossel een halve schelp af en leg de schelpen met de mossel naar boven naast elkaar in een ovenschaal. Schep op elke mossel circa ½ theelepel amandelpasta. Bestrooi met zout en peper.

Zet de ovenschaal in de oven en bak de mosselen 6 minuten tot de bovenkant gekleurd is en borrelt. Serveer ze meteen.

    • Janneke Vreugdenhil