Hollande nodigt Iraanse president Rouhani uit in Frankrijk

De Franse president François Hollande heeft de Iraanse president Hassan Rouhani uitgenodigd om Frankrijk te bezoeken in november. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gezegd tijdens een bezoek aan Teheran vandaag, volgens het Iraanse persbureau ISNA.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif (r) begroet zijn Franse collega Laurent Fabius in Teheran vandaag.
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif (r) begroet zijn Franse collega Laurent Fabius in Teheran vandaag. Foto AFP Behrouz Mehri

De Franse president François Hollande heeft zijn Iraanse collega Hassan Rouhani uitgenodigd om Frankrijk te bezoeken in november. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gezegd tijdens een bezoek aan Teheran vandaag, volgens het Iraanse persbureau ISNA. Hij zei een schriftelijke uitnodiging bij zich te hebben voor Rouhani.

Fabius sprak na een bijeenkomst met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif en zal tijdens zijn eendaagse bezoek ook Rouhani ontmoeten. Daarnaast spreekt hij met de minister van van Industrie, Mijnen en Handel Mohammad Reza Nematzadeh, en Massoumeh Ebtekar, die gaat over milieubescherming.

Aangehaalde contacten

Fabius is de eerste Franse minister van Buitenlandse Zaken in twaalf jaar die Iran bezoekt. De laatste Iraanse president die een staatsbezoek aan Frankrijk aflegde was Mohammad Katami in 1999. Toen was Jacques Chirac president.

Het aangehaalde contact tussen Frankrijk en Iran komt na de nucleaire deal, waarmee de VN-Veiligheidsraad vorige week unaniem instemde. Sanctieverlichting voor Iran is daardoor een stap dichterbij gekomen. Dat opent ook de weg voor handelsmissies naar de Islamitische Republiek Iran. Frankrijk hoopt zakelijke contracten te sluiten op het moment dat internationale sancties opgeheven worden.

Contrasterende relatie tussen Frankrijk en Iran

Het bezoek van Fabius en de uitnodiging van Hollande aan Rouhani markeren de contrasterende Franse buitenlandse politiek ten opzichte van Iran. Frankrijk trok tot nu toe harde lijnen in de Iran-onderhandelingen. Fabius onderstreepte vorige week dat die houding Franse zakencontracten niet in de weg zal staan.

Sommige Iraanse criticasters willen de Franse zakenbanden met Iran blokkeren, vanwege de strenge positie die Frankrijk tijdens de onderhandelingen over afbouw van het nucleaire programma innam, aldus persbureau Reuters. Daarnaast is de relatie tussen Frankrijk en de Golfstaten goed, terwijl Iran met deze landen regionale conflicten uitvecht.

    • Menno Sedee