‘Griekse aanklager wil oud-minister Varoufakis vervolgen’

De vroegere Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis. Foto EPA / Olivier Hoslet

De openbaar aanklager in Athene wil voormalig minister van Financiën Yanis Varoufakis aanklagen voor zijn rol bij het opzetten van een parallel bankensysteem. Ze heeft daartoe twee aanklachten doorgestuurd naar het Griekse parlement, zo meldt de Griekse krant Kathimerini. Dat moet nu bepalen of Varoufakis vervolgd mag worden.

De aanklachten zijn ingediend door de voorzitter van een Griekse politieke partij en een advocaat. De politicus – Apostolos Gletsos – vindt dat Varoufakis het land in gevaar heeft gebracht met zijn plannen voor een nieuwe munteenheid. De advocaat klaagt de oud-minister aan voor landverraad in zijn onderhandelingen met de geldschieters.

Om Varoufakis te kunnen vervolgen heeft de aanklager toestemming van het parlement nodig. Als parlementslid is de oud-minister namelijk onschendbaar, zo schrijft Kathimerini. Het parlement in Athene kan die onschendbaarheid opheffen, maar daarvoor moet het wel eerst een onderzoekscomité in het leven roepen.

Een plan B, voor na de euro

Dat Varoufakis aan een parallel banksysteem werkte, kwam afgelopen weekeinde aan het licht, toen een opgenomen gesprek tussen de oud-minister en investeerders uitlekte. In die conversatie van twee weken geleden deed Varoufakis zijn ‘plan B’ uit de doeken voor het geval dat Griekenland zou worden gedwongen de euro te verlaten.

In een reactie daarop liet Varoufakis toen weten dat hij al in december – dus nog voor zijn partij Syriza in januari de verkiezingen won – toestemming kreeg van de huidige premier Alexis Tsipras om een eventueel Grieks vertrek uit de eurozone voor te bereiden. Hij stelde toen een groep met mensen samen die de invoering van een nieuwe munt moest uitdenken.

    • Joost Pijpker