Kijk verder dan mijn plan om te hacken, zegt Varoufakis

Behalve op de schuldeisers van Griekenland heeft Yanis Varoufakis het regelmatig gemunt op de nationale en internationale pers, die er maar weinig van zou snappen. Ook sinds zondag uitlekte dat de oud-minister van Financiën plande zijn eigen ministerie te hacken, om een herintroductie van de drachme mogelijk te maken, is het weer raak.

In een ingezonden brief vandaag in de Financial Times verwijt Varoufakis „de pers” dat zij alleen oog heeft voor de sappige kanten van zijn ‘plan B’ voor het geval dat Griekenland uit de euro moet (Grexit). In een conference call, waarvan de opnamen zijn vrijgegeven, zegt Varoufakis dat hij maanden heeft gewerkt aan een parallel digitaal betalingssysteem. Dit systeem zou werken buiten de banken om. Burgers en bedrijven zouden elk een overheidsrekening krijgen en via deze rekeningen digitaal geld aan elkaar kunnen overmaken, eerst in euro’s en dan in drachmes. Om het plan voor de trojka (EU, ECB, IMF) geheim te houden wilde Varoufakis het IT-systeem van zijn ministerie hacken.

Het betalingssysteem moet serieus worden genomen, schrijft Varoufakis in de Britse zakenkrant. In de eurozone hebben nationale regeringen geen centrale bank „die achter hen staat” – een verwijt aan de ECB, die Griekenland niet zou steunen. Hierdoor is volgens Varoufakis een „chronisch liquiditeitstekort” ontstaan bij de „overbelaste” Griekse staat, die vervolgens bedrijven niet meer kan betalen. Via het systeem zouden betalingsachterstanden tegen elkaar kunnen worden weggestreept (zoals een belastingschuld tegen een uitgestelde betaling van de staat). Zo zou het geld weer gaan rollen.

Maar Varoufakis zaait ook nieuwe verwarring. Hij beschrijft het systeem als deel van de Grexit. Volgens de brief moet het systeem de economie „binnen de bestaande Europese monetaire unie” op gang helpen.