Gerijpt onder Blatter, geen ‘type Kofi Annan’

UEFA-voorzitter

Nu mentor Blatter opstapt ambieert Fransman Platini het FIFA-voorzitterschap. Hij is niet onomstreden.

Na jarenlang talmen gaat Michel Platini (60) dan toch voor het hoogste ambt in de voetbalwereld, nu de in ongenade gevallen Sepp Blatter geen kandidaat meer is. Naar verwachting stelt de huidige UEFA-voorzitter zich deze week nog officieel kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap, zo melden verschillende gezaghebbende media waaronder de Franse sportkrant L’Équipe.

Platini, sinds 2006 aan de macht bij de Europese bond UEFA en twee keer herkozen zonder tegenkandidaat, zou bij de wereldvoetbalbond de natuurlijke opvolger zijn van zijn oude mentor Blatter. Maar een overwinning is niet zeker voor een kandidaat uit het in grote delen van de wereld gehate rijke West-Europa. „Als de UEFA nu weer een eigen kandidaat lanceert, is dat gedoemd te mislukken”, zei de Fransman Jérôme Champagne deze maand in een interview in Voetbal International. Hij is een oud-assistent van Blatter die eerder vergeefs trachtte de Zwitser te verstoten.

Platini geniet steun van een fors deel van Europa’s 54 voetbalbonden. Maar de voormalige vedette van het Franse elftal en Juventus zal zich moeten verzekeren van de steun van de helft van de 209 kiesgerechtigde landen wereldwijd. Bronnen rond Platini zeggen tegen persbureau AP dat hij gesteund wordt door een meerderheid van de voorzitters van de zes continentale federaties, maar bij de verkiezing op 26 maart 2016 stemmen alle 209 FIFA-landen individueel.

Onlangs sprak Platini zich nog uit voor een beperking van het aantal buitenlandse spelers per team om de concentratie van topspelers bij een handvol clubs tegen te gaan. Dat is één van zijn stokpaardjes. De andere is Financial Fair Play, waarbij clubs simpel gezegd niet meer geld mogen uitgeven dan er binnenkomt. Intussen is onder zijn UEFA-voorzitterschap de Champions League uitgegroeid tot een industrie waarin komend seizoen ruim 1 miljard euro uitgekeerd wordt aan deelnemers.

Een vat vol tegenstrijdigheden, strooiend met beloftes richting kleine landjes. Net als Blatter dus op wereldschaal. Platini’s belofte om meer teams aan het EK te laten meedoen, heeft hij ingelost met het toernooi volgend jaar voor 24 landen in Frankrijk.

De KNVB steunt Platini’s kandidatuur, zei directeur betaald voetbal Bert van Oostveen eerder deze maand. Liever nog ziet Van Oostveen overigens een „type Kofi Annan” als FIFA-leider, in deze tijd van noodzakelijk herstel van vertrouwen. Iemand boven de partijen, boven het gekonkel en cliëntelisme dat geloofwaardige hervorming in de weg staat.

Platini is in die zin een traditionele kandidaat: gerijpt in de wereld van voetbalbestuur. Opportunistisch genoeg om op het juiste moment in een machtsvacuüm te treden. Platini was ernstig toen hij eind mei een klemmend beroep op zijn vriend Blatter deed om op te stappen, kort na de arrestatie van FIFA-officials in Zürich na een grootscheeps FBI-onderzoek. Maar over de geloofwaardigheid van Platini als hervormer was Champagne in VI geringschattend. „Als Platini zegt dat hij het oneens is met Blatter, of dat hij ook niet weet wat er binnen FIFA gebeurt, zou ik toch eens aan hem vragen: u bent toch al dertien jaar lid van het uitvoerend comité?”

Platini is niet onomstreden. Hij laadde de verdenking op zich dat hij in 2010 om politieke redenen op Qatar heeft gestemd door kort voor de verkiezing van het emiraat tot WK-organisator (2022) te dineren met de toenmalig Franse predisent Nicolas Sarkozy en de emir van Qatar. Platini’s zoon kreeg een baan in Qatar.

Omgekeerd is het zo dat juist zijn stem voor Qatar hem tot ‘acceptabele Europeaan’ zou kunnen maken in delen van de wereld waar ‘Qatar’ geldt als symbool van mondiale verspreiding van voetbal. Precies zoals mentor Blatter zijn positie consolideerde.

    • Bart Hinke