Frunnik jezelf de werkdag door

Tikken met een pen of spelen met stressballetjes: frummelen achter het bureau zou goed zijn voor je concentratie. Onderzoekers willen nu weten waar we het liefst mee spelen.

illustratie tomas schats
illustratie tomas schats

De één vouwt de hele dag paperclips uit, de ander tikt onophoudelijk met z’n pen, de derde draait voortdurend krullen in d’r haar, een volgende speelt weer met haar halskettinkje – het kantoor lijkt soms één grote, nerveus frunnikende bende. Irritant misschien, maar waarschijnlijk ook zeer nuttig. Twee Amerikaanse wetenschappers doen er onderzoek naar en verzamelen alle mogelijke frunnikobjecten.

Kalmer en creatiever

Onderzoekers Michael Karlesky en Katherine Isbister, verbonden aan het Polytechnic Institute van de New York University, denken dat het gefriemel ertoe leidt dat mensen geconcentreerder, kalmer, en creatiever zijn wanneer ze bezig zijn met een cognitieve taak.

Ook denken ze dat tekenen het geheugen verbetert, en dat het uitvoeren van monotone werkzaamheden het concentratievermogen vergroot. Het fijnst vinden de meeste mensen iets wat beweegt: dat kan een stressballetje zijn, maar ook een pen die je kunt inklikken.

Favoriete objecten

Maar waaróm het friemelen met deze voorwerpen precies werkt, en wat de beste friemeltactieken zijn, moeten de onderzoekers nog uitvinden. En daarom hebben ze een Tumblr-pagina opgezet waarop mensen hun favoriete ‘fidget widgets’ (frunnikobjecten) kunnen insturen. De onderzoekers willen zoveel mogelijk voorbeelden verzamelen van spulletjes waarmee mensen friemelen en op welke manier ze dat doen. Zo willen ze onderzoeken wat het allerbeste werkt. Met de kennis die ze nu verzamelen willen ze in de toekomst misschien zelfs het ultieme kantoorspeeltje op de markt brengen.

‘Ik ben geen maniak’

Op de Tumblr die de onderzoekers hebben opgezet, staan al heel wat verschillende frunnikobjecten. Er staan mensen op die de inkt uit vullingen halen, zodat ze de hele dag ongegeneerd op de lege plastic huls van een pen kunnen kauwen en ermee kunnen spelen. Anderen hebben een kleine, ronde steen in hun zak zitten die ze tussen hun vingers laten glijden.

En dan is er ook nog de man die sinaasappelschillen droogt om ze vervolgens in kleine stukjes te scheuren. Hij zegt ook van aanstekers te houden, maar voegt daaraan toe „echt geen maniak te zijn”. NRC