Frankrijk zet ME in om Kanaaltunnel te bewaken

Frankrijk zet vannacht honderd man ordepolitie in om de Franse kant van de Kanaaltunnel te bewaken. Er is tot de politie-inzet besloten nadat dinsdag- en woensdagochtend migranten de tunnel bestormden. Daarbij verongelukte een Soedanese vluchteling.

Een Franse politieagent stuurt migranten terug langs de snelweg bij de Franse kant van de Kanaaltunnel
Een Franse politieagent stuurt migranten terug langs de snelweg bij de Franse kant van de Kanaaltunnel Foto: Reuters / Pascal Rossignol

Frankrijk zet vannacht honderd man ordepolitie in om de Franse kant van de Kanaaltunnel te bewaken. Dat meldt persbureau AP. Er is tot de politie-inzet besloten nadat woensdagochtend migranten de tunnel bestormden. Daarbij verongelukte een van hen.

Zo’n 1.500 vluchtelingen probeerden ‘s nachts de tunnel in te komen. Een Soedanese vluchteling werd daarbij geschept door een vrachtwagen en kwam te overlijden. Gisterochtend werd de Franse terminal van de Eurotunnel nog bestormd door 2.000 migranten.

Eurotunnel, het bedrijf dat de tunnel exploiteert, zag zich genoodzaakt de terminal te sluiten. Daardoor liep al het goederentransport aan beide kanten van het Kanaal meer dan een uur vertraging op.

De Britse en overheid heeft inmiddels zo’n 10 miljoen euro uitgetrokken om de beveiliging van de tunnel te verbeteren. Sinds begin dit jaar zijn er volgens Eurotunnel intussen meer dan 37.000 pogingen gedaan om de tunnel in te komen.

    • Sjoerd Klumpenaar