Fransen Europees kampioen zwerkbal

De Fransen konden geen potje breken in hun Tour de France, maar dreuzelzwerkballen lukt ze wel. In het Italiaanse Sarteano werd het Franse team afgelopen weekend Europees kampioen door het Verenigd Koninkrijk in de finale te verslaan met 90-50. Dreuzelzwerkbal is een op de Harry Potter-boeken geïnspireerde sport die sinds 2005 wordt gespeeld in de echte wereld.

Wie er op YouTube filmpjes over opzoekt moet denken aan de English Sports-sketch uit Jiskefet, waarin een in smetteloos wit uitgedoste René van ’t Hof, Kees Prins en Michiel Romeyn onder leiding van scheidsrechter Herman Koch een sport beoefenen die het midden houdt tussen cricket, curling, Mens erger je niet en wat lastig te doorgronden sporten.

Bij dreuzelzwerkbal (een ‘dreuzel’ is iemand zonder magische krachten) nemen twee teams van zeven spelers het tegen elkaar op in een sportcocktail van rugby, tikkertje, trefbal, worstelen, handbal en lacrosse. Alsof dat niet genoeg is dienen de spelers te allen tijde een bezemsteel tussen hun benen te houden. Dit blijken de Fransen dus heel goed te kunnen. Let wel: zwerkbal is bikkelhard. De Franse keeper brak in een finale die in The Guardian getypeerd werd als „agressief doch binnen de reglementen”, na een tackle zijn schouder.

    • Sebastiaan Kort