Eindhoven Airport weigerde landing van Transavia-toestel

Het toestel van Transavia dat zaterdag een noodlanding maakte op Schiphol, wilde aanvankelijk uitwijken naar Eindhoven Airport, maar kreeg daarvoor geen toestemming. De piloot had geen noodoproep gedaan, terwijl Eindhoven Airport alleen bij noodgevallen uitwijkende vliegtuigen toestaat om te landen.

De Boeing 737-800 met 170 passagiers aan boord kwam uit het Spaanse Girona en zou aanvankelijk landen in Rotterdam, maar moest uitijken na verschillende landingspogingen in de storm. Vervolgens wilde de piloot landen in Eindhoven en vloog in die richting.

Eindhoven Airport gaf geen toestemming, na overleg met de militairen die het vliegveld beheren. Het vliegveld wordt ook gebruikt als militaire basis en is daarom deels in handen van de Koninklijke Luchtmacht.

Op opnames van de communicatie tussen een piloot en de Rotterdamse luchtverkeersleiding is onder meer de verbazing te horen over de weigering in Eindhoven. „Het wordt steeds gekker mevrouw”, zegt een luchtverkeersleider. „U wordt geweigerd op Eindhoven. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd.”

Ook bij Schiphol lukte het aanvankelijk niet om te landen. Toen besloot de piloot een noodoproep te doen, omdat de brandstof begon op te raken. Bij een noodoproep krijgen toestellen voorrang en wordt aan boord de noodprocedure ingezet, waarbij de passagiers onder meer in de noodhouding moeten gaan zitten.

Een woordvoerder van Eindhoven Airport laat weten dat de luchthaven sinds april geen uitwijklocatie meer is. Deze regels zijn ingevoerd in verband met afspraken over geluidsoverlast. Alleen als er een noodsignaal is afgegeven door een vliegtuig, mag het toestel landen.

Luchtvaartdeskundige Benno Baksteen zegt dat de vlucht van Transavia conform de regels is verlopen. „Een noodoproep doen is een formele handeling”, zegt Baksteen. „Pas als de brandstof onder een kritieke grens komt, mag je een noodsignaal afgeven. In Eindhoven had het toestel nog voldoende brandstof.” Transavia doet onderzoek naar de kwestie, de Nederlandse Luchtvaartautoriteit vooralsnog niet.