Egypte voltooit tweede Suezkanaal

Foto: AFP Photo / Khaled Desouki

Egypte heeft de werkzaamheden aan het tweede Suezkanaal voltooid. Dat meldde de hoofdopzichter vandaag aan persbureau Reuters. Twee weken meldde het Egyptische leger al dat het baggeren voltooid was. Daarmee is de waterweg ruim voor de opening op 6 augustus af. In totaal heeft het graven van het kanaal elf maanden geduurd.

Het Egyptische leger leidde de operatie, die ruim 7,2 miljard euro heeft gekost. Het nieuwe kanaal loopt parallel aan het oude Suezkanaal, dat al 145 jaar een belangrijke bron van inkomsten vormt voor Egypte. De waterweg is de kortste vaarroute tussen het Europese en het Aziatische continent.

100215eco_suez2

Prestigeproject van de president

Het graven van het nieuwe kanaal wordt gezien als een prestigeproject van de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi die de Egyptische economie weer uit het slob wil trekken en internationaal aanzien wil winnen.

Oorspronkelijk stond er drie jaar gepland voor het aanleggen van het kanaal, maar bij de presentatie van de plannen eiste Sisi dat de klus in één jaar geklaard zou worden. Voor de aanleg van het oude Suezkanaal werd destijds tien jaar gegraven. Met hulp van onder meer Nederlandse baggeraars is de klus in een jaar geklaard.

Economische boost voor Egypte

Daarnaast moet het nieuwe kanaal zorgen voor een impuls voor de Egyptische economie. Het huidige Suezkanaal brengt jaarlijks zo’n 3,7 miljard euro binnen. Het is een belangrijke bron van inkomsten voor Egypte, waar het sinds 2011 onrustig is. Maar het is de vraag of armste laag mensen in de bevolking profiteert van het tweede Suezkanaal. De bevolking die woonde op plaatsen waar het tweede Suezkanaal is aangelegd, werden zonder compensatie van hun grond onteigend.

Toeristen en buitenlandse investeringen blijven weg uit Egypte en de werkloosheid loopt inmiddels in de dubbele cijfers. Egypte vecht momenteel tegen islamitische rebellen in de Sinaï-woestijn, die ook deels grenst aan het kanaal. De aan IS-gelieerde gropering is met name actief in het noord-westen van de Sinaï.

Lees ook het bezoek aan het nieuwe Suezkanaal van correspondent Gert van Langendonck: Baggeren in de hoogste versnelling