Dode bij bestorming tunnel in Calais

Bij een massabestorming van de Kanaaltunnel richting het Verenigd Koninkrijk is afgelopen nacht in Calais een man om het leven gekomen. Dat heeft de Franse politie vanochtend bekendgemaakt. Het zou gaan om een Soedanees tussen de 25 en 30 jaar oud die werd aangereden door een vrachtwagen, zo meldt persbureau AFP.

Het is de negende dode die deze zomer is gevallen bij pogingen van vooral Afrikaanse migranten om via de tunnel vanuit Frankrijk het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Afgelopen nacht bestormden ruim 1.500 migranten het tunnelcomplex. Maandagnacht vond eveneens een poging plaats, waaraan ruim 2.000 mensen deelnamen. Volgens Britse media wisten 148 migranten na deze poging het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

De situatie in Calais is „bijzonder zorgwekkend”, zo reageerde de Britse premier David Cameron. In Londen kwamen de verantwoordelijke ministers vanochtend in spoedzitting bijeen om te praten over betere beveiliging van het tunnelcomplex. De Britse regering kondigde al aan 7 miljoen pond (10 miljoen euro) te investeren in betere hekwerken rond het tunnelgebied in Calais. Daar houden zich volgens de laatste tellingen zo’n 3.000 migranten uit vooral Ethiopië, Eritrea, Soedan en Afghanistan op.