Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

Olijfboeren kwaad op Rotterdamse haven

De Rotterdamse haven heeft geen vrienden gemaakt in Italië en Frankrijk. Olijfolieproducenten zijn woest omdat de haven importcontainers met Midden-Amerikaanse sierplanten niet controleerde. Die hebben een voor olijfbomen dodelijke virus naar Europa gebracht waardoor miljoenen oude bomen geïnfecteerd zijn en moeten worden geruimd, schrijft het FD.

Voor duizenden boerenbedrijven dreigt de ondergang. Pantaleo Greco, president van olijfproducentenorganisatie Aprol licht het probleem toe:

“Wij weten zeker dat de geïnfecteerde planten hier via Rotterdam zijn gekomen. Aan de Europese buitengrens zou een goede controle moeten zijn. Dat er ook nadat de ziekte is uitgebroken nog containers met de gewraakte planten via Rotterdam naar Europa zijn gebracht steekt ons.”

De Nederlandse douane geeft toe dat niet alle containers worden gecheckt op ziekteverspreiders. “Wij moeten daarop worden gewezen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Op hun verzoek controleren wij”, aldus een woordvoerder.

Nederlandse tuinbouw lijdt onder Russische boycot

Bijna een jaar boycot Rusland voedsel uit de EU, als reactie op Europese sancties na de ramp met MH17. Volgens nieuwe cijfers van CBS heeft vooral de Nederlandse tuinbouw daaronder te lijden.

De export van Nederlandse landbouwproducten naar Rusland is met 40 procent gedaald. In vergelijking met een jaar geleden gaan er vooral minder kaas, bloemen, groenten en planten naar Rusland, schrijft Volkskrant.

De eerste vier maanden van 2015 is de totale goederenexport naar Rusland bijna gehalveerd. Het gaat niet alleen om landbouwproducten. Ook de uitvoer van tractoren, computers en computeronderdelen is gedaald. Niet alleen het importverbod op Europees voedsel, maar ook de economische crisis in Rusland speelt een rol. Door de zwakke roebel zijn importproducten voor Russen erg duur geworden.

Verovert Heineken India?

India is het bierparadijs van de toekomst. Volgens de Telegraaf kan Heineken daar flink van profiteren.

Volgens kredietbeoordelingsbureau Moody’s moeten alcoholproducenten in India zijn. De grote economische groei, de sociale acceptatie van alcoholconsumptie en de interessante demografie maken het land een paradijs voor bedrijven als Heineken. Moody’s voorspelt dat de bierconsumptie de komende jaren met 8,8 procent stijgt.

Het Nederlandse Heineken is volgens De Telegraaf één van de partijen die het spel in India meespeelt. Ook liggen er goede kansen voor SABMiller, Diageo en Pernod Ricard. De Nederlandse bierbrouwer heeft de beste kansen om te profiteren van toekomstige groei vanwege zijn dominante marktpositie. Op dit moment is United Breweries, maker van Kingfisher, marktleider. Heineken heeft een belang in het bedrijf van 42 procent.

    • Annemieke Ruggenberg