Gerommel met bewijs, schorsing Brady gehandhaafd

Het vernielen van zijn telefoon is hem fataal geworden. Quarterback Tom Brady van de New England Patriots mist definitief de eerste vier duels van het nieuwe seizoen vanwege zijn rol in Deflategate, het schandaal met de ondermaats opgepompte ballen.

De voorzitter van de American footballbond NFL, Roger Goodell, maakte zijn beslissing bekend in een rapport in reactie op het beroep dat Brady eerder tegen de schorsing had aangetekend. Cruciaal én nieuw in dat rapport is het gegeven dat Brady een medewerker de opdracht gaf zijn mobiele telefoon te vernielen op het moment dat de NFL een onderzoek instelde naar de te zachte ballen. Die ballen werden gebruikt in de halve finale van de strijd om het landskampioenschap, tussen de Patriots en de Colts op 18 januari 2015. De Patriots wonnen dat duel met 45-7, en daarna ook de Super Bowl.

De telefoon die Brady vlak voor, tijdens en na de wedstrijd tegen de Colts gebruikte bevatte 10.000 berichten, waaronder intensief contact met twee medewerkers van de Patriots die verantwoordelijk waren voor de wedstrijdballen. Brady noemde die medewerkers in het onderzoek van de NFL zijn ‘vrienden’. Dat zou het contact verklaren; niets bijzonders dus.

De NFL nam geen genoegen met die verklaring en wilde dat Brady zijn telefoon overhandigde. Dat kon hij niet, want de telefoon bestond niet meer. Verdacht was ook dat Brady pas contact zocht met zijn ‘vrienden’ de materiaalmannen van de Patriots in de aanloop de wedstrijd tegen de Colts. Daarvoor stuurde hij nooit berichten.

De kwestie tussen Brady en de NFL liep hoog op. Op het spel stond de reputatie van een van de beste quarterbacks ooit en de integriteit van de bond. De Patriots lieten in een reactie weten het ‘onbegrijpelijk’ te vinden dat de NFL de reputatie van een van zijn beste spelers wil vernielen. Over de mobiel van Brady en de uitwisseling van berichten met de medewerkers liet de club zich niet uit.

Niet alleen voor Brady, ook voor de club uit Boston staat er veel op het spel. De winst in de Super Bowl 2015 is nu voorgoed besmet.

    • Menno de Galan