De Wannabe De Nerd De Cool Kid

De supergroep Siriusmodeselektor is zondag de afsluiter van Dekmantel Festival in Amsterdam. Het is de samenwerking tussen vrienden: electroduo Modeselektor en Siriusmo.

Gernot Bronsert, Moritz Friedrich en Sebastian Szary, Foto Birgit Kaulfuss

Op het Britse oerfestival Glastonbury zag Gernot Bronsert (36), de helft van electroduo Modeselektor, hun nieuwe partner Siriusmo voor het eerst ontspannen op het podium. „Hij lachte, rookte een sigaret. Dat had ik hem in vijftien shows niet zien doen.”

Na vijf weken toeren met Siriusmodeselektor gaat het al beter met zijn podiumangst, zegt Moritz Friedrich (38), zoals Siriusmo echt heet – lange, blonde haren, de blik naar beneden, ogen achter een ijzeren scheikundebril. De schuwe synthesizervirtuoos heeft niet meer de neiging om weg te rennen, durft zelfs even naar het publiek te kijken, al blijft hij stokstijf achter de tafel met synthesizers staan tijdens het Pitch Festival, begin juli in Amsterdam. „Ik kan zelfs zeggen dat ik er een beetje lol in heb gehad, ergens halverwege.”

Siriusmodeselektor, zo heet de nieuwste supergroep van electroduo Modeselektor, die naast Bronsert bestaat uit Sebastian Szary (40). Twee jaar geleden betoverden de oprichters van Monkeytown Records en het 50Weapons-label de Bravo-tent op Lowlands al met hun prachtige liveshow als Moderat, vol warme vibrerende bassen en de mineurzang van minimal houseproducer Apparat. Hun tweede album II verscheen in 2013, dit voorjaar hebben ze de opvolger afgerond, zegt Bronsert aan een van de houten picknicktafels op het Westergasterrein in Amsterdam.

Dus was er eindelijk tijd om te toeren met labelgenoot en vriend Siriusmo, een lang gekoesterde wens. Tijdens hun live show combineren ze de popstemmetjes, samples en ingenieuze melodielijntjes – half vrolijk, tegelijkertijd beangstigend – van Siriusmo met de vibrerende bassen en schurende synths van Modeselektor. Friedrich speelt toetsen en keyboards, Bronsert doet de beats en Szary percussie.

Het begon allemaal in een kraakpand

Humor en zelfrelativering is wat Friedrich met Modeselektor deelt – zoals de vervormde robotstem van Szary en de oproep tot kussengevechten tijdens hun liveshows. Maar waarom een derde man? Bronsert: „Het was nooit de vraag óf het ging gebeuren, maar wanneer. We delen al bijna twintig jaar muziek, werken samen in de studio. Onze vriendschap is heel muzikaal.”

De basis voor Modeselektor (de naam komt van een vertragingseffect op een Roland RE-201, een vintage muziekinstrument) werd gelegd tijdens huisfeestjes in het kraakpand in Berlijn waar ze naartoe verhuisden in 1995. De jongens van het kunstenaarscollectief Pfadfinderei waren hun huisgenoten en maakten toen ook al de beelden die de ene helft van de show beslaan. De andere helft bestond uit de acidbaslijnen die Szary live door technoplaten heen mixte.

Toen hun debuut Hello Mom! verscheen op Ellen Alliens technolabel BPitch in 2005, verrasten ze de technoscene met hun mix van grime, dubstep, electro, hiphop en bass. Eind 2000 kreeg het duo een eigen podium op het Duitse muziekfestival Melt! en daarna gingen ze op tour met gasten die ook nummers uitbrachten op hun 50Weapons-label, zoals Cosmin TRG, Phon.O, Anstam en Marcel Dettmann.

Toen in 2009: Monkeytown Records

In 2009 begonnen ze Monkeytown Records. „Siriusmo is de reden dat we Monkeytown Records hebben opgezet”, zegt Szary, gekleed in Modeselektors standaarduniform, een zwarte vliegeniersoverall. „Hij had al singles uitgebracht op diverse labels, maar nog geen album. Wij wilden hem een thuisbasis geven.”

Hun nieuwe partner Siriusmo heeft het imago van een wereldvreemde kluizenaar en creatief genie. Zijn muziek is even speels als inventief. Het bekendst zijn electrohits als ‘All The Girls’, ‘High Together’ en ‘Einmal in der Woche Schreien’ die eruitspringen vanwege het virtuoze toetsenwerk.

Tijdens de show op Pitch Festival komen die hits na een half uur voorbij, afgewisseld met het harde beulswerk van Modeselektor. Want de mix van grime, dubstep, electro en techno van Bronsert en Szary is niet altijd subtiel, maar wel grensverleggend.

Hun laatste album Monkeytown (2013) combineert bouncy hiphopbeats met groovy zang (‘Berlin’) en breakbeats met de falsetzang van Radioheads Thom Yorke (‘Shipwreck’), fan van Modeselektors muziek. Het is soms schurend en stompend, dan weer glad en groovy, maar altijd opzwepend.

Er komt nog een gezamenlijk album

Szary en Bronsert groeiden op in dezelfde buurt in Woltersdorf, een plaatsje ongeveer 30 kilometer ten oosten van Berlijn. Szary gaf hiphopfeestjes waar Gernot als zestienjarig broekie tegen hem opkeek. Friedrich ontmoette Szary in een jeugdhonk waar „ze konden blowen en gamen”. Friedrich, kunstenaar en illustrator van schoolboeken, spoot er de muren vol met graffiti. Als Szary de ‘cool kid’ was en hijzelf de ‘wannabe’, was Friedrich ‘de nerd’ grapt Bronsert. Er is alleen nog geen gezamenlijk album: „Dat is de volgende stap”.

Een „soort therapiegroep”, zo noemt Bronsert Siriusmodeselektor. De samenwerking brengt hem en Szary, al twintig jaar studiopartners, een frisse wind. Voor Friedrich is „het makkelijker om met vrienden op het podium te staan dan alleen. Het is net een schoolreisje”.

Friedrich was twintig jaar geleden al zo schuw dat hij de Fender Rhodes-piano achter een gordijntje bespeelde toen Bronsert hem voor het eerst hoorde met zijn toenmalige funkband Sirius. „Ze speelden een soort combinatie van Jamiroquai, Stevie Wonder en iets uit de toekomst”, zegt Bronsert. „Maar dan cooler.” ‘Mo’ Friedrich was de toetsenist van Sirius. Bronsert: „Halverwege het optreden liep hij ineens weg. Ik dacht dat het was afgelopen. Maar het werd hem te veel.”

Siriusmo: „Ja, zo erg was het. Op dit niveau weet ik dat weglopen niet meer kan. Als het me nu te veel wordt, kijk ik gewoon strak naar de toetsen.”

    • Rolinde Hoorntje