Bijna 10 miljoen euro voor beveiliging Kanaaltunnel

Illegale vluchtelingen lopen over het spoor nabij de Franse terminal van de Eurotunnel, die treinen onder het kanaal door tussen Frankrijk en Groot-Brittannië vervoert.
Illegale vluchtelingen lopen over het spoor nabij de Franse terminal van de Eurotunnel, die treinen onder het kanaal door tussen Frankrijk en Groot-Brittannië vervoert. Foto AFP/Philippe Huguen

Groot-Brittannie gaat 7 miljoen pond (9,8 miljoen euro) investeren in het aanscherpen van de beveiliging aan de Franse kant van de Kanaaltunnel. Veel vluchtelingen proberen daar de tunnel, die treinen onder het Kanaal doorvoert, in te komen op zoek naar een beter bestaan.

Gisteravond maakte de minister van Binnenlandse Zaken van Groot-Brittannië, Theresa May dat bekend na overleg met haar Franse collega Bernard Cazeneuve. Vannacht hebben volgens Franse media zo’n 1.500 vluchtelingen geprobeerd de tunnel in te komen. Daarbij viel één dode. Gisterochtend werd de Franse terminal van de Eurotunnel, zoals de officiële naam luidt, nog bestormd door 2.000 migranten, waardoor het bedrijf dat de tunnel exploiteert zich genoodzaakt zag de terminal te sluiten. Daardoor liep al het goederentransport aan beide kanten van het Kanaal meer dan een uur vertraging op.

8.000 pogingen onderschept

De nieuwe investering komt bovenop de 12 miljoen pond (16,9 miljoen euro) die vorig jaar al was toegezegd voor beveiliging en dat onder andere is geïnvesteerd in het opzetten van bijna 2 kilometer aan hekken rondom de Franse terminal. Vorige week had het bedrijf al kenbaar gemaakt financiële steun te willen van beide landen voor de kosten die gemaakt zijn door illegale migranten.

Een woordvoerder van de Eurotunnel zei tegen The Guardian dat het aantal migranten in het gebied nabij de tunnel die bij Coquelles - vlak onder Calais - het water in verdwijnt sinds januari is gegroeid van zo’n 600 tot meer dan 5.000 man.

In een periode van drie weken voorafgaand aan 11 juli zijn door de Britse en Franse autoriteiten meer dan 8.000 pogingen tot een oversteek onderschept. Daarbij kwamen ook negen asielzoekers om het leven. Sinds 1 januari zijn er volgens Eurotunnel intussen meer dan 37.000 pogingen geweest.