Ook gamers moeten aan de dopingtest

Gamers die volgende maand meedoen aan een groot gametoernooi in Keulen, zullen eerst in een potje moeten spugen voordat ze achter de computer kunnen kruipen. De organisatie maakte vorige week bekend dat het deelnemers gaat testen op dopinggebruik. Dat is niet zo vergezocht als het lijkt: in maart verklaarde een profspeler na een toernooi dat „iedereen hier amfetaminen gebruikt”.

Gamewedstrijden zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een miljoenenindustrie. De grootste toernooien trekken duizenden toeschouwers in de zaal en nog eens een miljoen toeschouwers online. Het prijzengeld kan in de miljoenen lopen: het toernooi The International, dat volgende week begint, keert het recordbedrag van 17,5 miljoen dollar uit. Professionele teams worden gesponsord door fabrikanten en hebben coaches en psychologen in dienst.

Het toernooi in Keulen wordt georganiseerd door de Electronic Sports League (ESL), een van de grootste organisatoren van e-sportevenementen. In een ijshockeystadion zullen zestien teams het tegen elkaar opnemen in Counterstrike, een schietspel.

In maart organiseerde ESL een soortgelijk toernooi in Katowice. Na afloop schepte Counterstrike-prof Kory Friesen op dat zijn team Cloud9 Adderall gebruikt, een amfetamine die wordt voorgeschreven aan mensen met ADHD. Het middel bevordert concentratie- en reactievermogen. „Dezelfde jongens die ooit in een garage tegen elkaar speelden, staan nu op een internationaal podium”, zegt Anna Rozwandowicz, woordvoerder van ESL. „Als de druk om te presteren zo hoog is, is het misschien verleidelijk om naar middelen te grijpen waarmee ze een voorsprong krijgen waardoor concurrentie.”

ESL zoekt samen met mondiale dopingautoriteit WADA uit op welke vormen van doping zal worden getest. Rozwandowicz: „Maar we gaan zeker testen op Ritalin, amfetaminen en cocaïne.”

Teams die worden betrapt op doping, kunnen worden bestraft met puntenaftrek, diskwalificatie of uitsluiting van toekomstige toernooien. Kory Friesen hoeft zich geen zorgen te maken over het nieuwe dopingbeleid: een maand na zijn bekentenis zette Cloud9 hem aan de kant.

    • Lucas Brouwers