Ajax laat punten liggen tegen Rapid Wien

Ajax heeft verzuimd om heel goede zaken te doen in de voorronde van de Champions League. Tegen het Oostenrijkse Rapid Wien werd een comfortabele 0-2 voorsprong weggegeven. Eindstand: 2-2.

Joel Veltman, Nemanja Gudelj en Davy Klaassen balen nadat Rapid op 2-2 komt. Foto: ANP / Stanley Gontha

Ajax heeft verzuimd om heel goede zaken te doen in de eerste voorronde van de Champions League. Tegen het Oostenrijkse Rapid Wien werd in Wenen een comfortabele 0-2 voorsprong weggegeven. Eindstand: 2-2.

Na een daverende eerste helft ging Ajax met 0-2 de rust in en leek het de buit binnen te hebben. Maar in de tweede helft was de club uit Amsterdam geen schim meer van zichzelf. Rapid Wien kon drie minuten na rust terugkomen en een kwartier voor tijd nog eens toeslaan. Zelfs met een man meer kon Ajax de wedstrijd niet meer naar zich toe trekken.

Ajax richt zich op na zwakke start

De openingsfase was rustig en zonder al te veel kansen. Ajax begon moeizaam en moest toezien hoe de thuisploeg het betere van het spel had. Het lukte Rapid Wien alleen niet om hier gebruik van te maken, waardoor het na 25 minuten het deksel op de neus kreeg.

Zoals Patrick Kluivert het twintig jaar geleden in hetzelfde stadion voordeed, punterde Davy Klaassen de 0-1 binnen. Vanaf de openingstreffer was het prijsschieten. Er waren grote kansen voor onder meer El Ghazi, Milik en de nieuwe aanwinst Nemanja Gudelj.

Twee minuten voor rust viel de treffer alsnog: via een lange bal van Bazoer op Milik kwam de bal voor de Oostenrijkse goal, waarop Davy Klaassen kon inkoppen en de ruststand op 0-2 zette.

Geen schim van zichzelf

Na rust ging het helemaal mis bij Ajax. Doelman Jasper Cillissen was nog amper de kleedkamer uit of kon al vissen; Florian Kainz zette na drie minuten thuisploeg weer terug de wedstrijd in. Het spel van de Amsterdammers bleef te wensen overhouden en de thuisploeg begon er weer in te geloven.

Een negatieve hoofdrol was er voor de Oostenrijker Stefan Schwab; na een uur spelen zette middenvelder van Rapid Wien met twee benen vooruit een zware tackle in op Jaïro Riedewald. Schwab kon met direct rood vertrekken.

Twitter avatar JeroenElshoff Jeroen Elshoff Schorsen voor het leven. Idioot. http://t.co/0vMZETSKWP

Ook met de overtalsituatie wist Ajax geen raad en creëerde het weinig tot niets. Tot overmaat van ramp voor de ploeg van trainer Frank de Boer kon Rapid-spits Robert Berić de 2-2 binnenschieten na een foute inspeelpass van Joël Veltman.

Na de gelijkmaker zorgden Bazoer, Sinkgraven en Fischer nog voor gevaar. Ze konden er niet meer voor zorgen dat de overwinning alsnog meeging naar Amsterdam.

Volgende week dinsdag is de terugwedstrijd, om 20:15 wordt er afgetrapt in Amsterdam.

    • Sjoerd Klumpenaar