‘Talibaanleider Mullah Omar al twee jaar geleden overleden’

Talibaanleider Mullah Omar is dood. Dat zeggen anonieme Afghaanse regeringsfunctionarissen tegen verschillende media. De teruggetrokken leider, die al jaren niet meer is gezien, zou al twee tot drie jaar geleden zijn overleden aan tuberculose. Of het klopt is nog niet bevestigd; rond het middaguur gaven de Talibaan aan snel met een verklaring te komen. Ook de Afghaanse president Ghani zou een persconferentie geven.

De eenogige Mullah Omar was verantwoordelijk voor talloze terreuracties door de Talibaan en gaf onderdak aan Osama bin Laden in de aanloop naar de aanslagen op 11 september. De VS hadden een prijs van 10 miljoen dollar op zijn hoofd staan.

Geruchten over zijn dood doen al lang de ronde. De vraag was in hoeverre de onzichtbare leider de Talibaan nog aanstuurde. Maar vorige week kwam er nog een verklaring uit waarin Mullah Omar zijn steun zou uitspreken aan vredesbesprekingen met de Afghaanse regering. (NRC)