Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

40 procent van jonge vrouwen heeft onvrijwillige seksuele ervaring gehad

Ruim 40 procent van de vrouwen tussen 12 en 25 jaar heeft ooit een onvrijwillige seksuele ervaring gehad, van kussen tot penetratie. Voor jonge mannen is dat ruim 20 procent. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek dat maandag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One.

Bij jonge mensen die al seksueel actief zijn, zijn die percentages onvrijwillige seks nog hoger: 56 procent bij jonge vrouwen, 29 procent bij jonge mannen. Van de seksueel actieve jonge vrouwen heeft een op de zeven weleens onvrijwillig te maken gehad met vaginale penetratie, een op de acht met orale seks. Een op de twintig is het slachtoffer geweest van ongewenste anale penetratie.

Dit onderzoek, uitgevoerd door GGD Zuid-Limburg, de Universiteit Maastricht, Rutgers WPF en Soa Aids Nederland, is ongewoon grootschalig en gedetailleerd. De uitkomst is niet helemaal nieuw: In 2009 werden de cijfers vergelijkbare cijfers al verzameld. In 2011 werden ze gepubliceerd, en nu is er een nieuwe analyse uitgevoerd.

Vrouwen 12-25 jaar Mannen 15-25 jaar
Kussen 30 procent 24 procent
Seksuele aanraking 43 procent 15 procent
Manuele seks 16 procent 5 procent
Orale seks 12 procent 4 procent
Vaginale penetratie 14 procent 3 procent
Analepenetratie 5 procent 3 procent
 
Enige vorm van aanranding 36 procent 23 procent
Enige vorm van penetratie 20 procent 6 procent
Totaal: enige vorm van onvrijwillige seks 56 procent 29 procent

Percentage seksueel actieve jongeren dat te maken heeft gehad met onvrijwillige seks (bron: PLOS One)

Onderzoek onder 10.000 jongeren

Het nieuwe onderzoek is uitgevoerd met internetvragenlijsten onder ruim 10.000 jongeren in heel Nederland, vaak op scholen maar via GGD’s ook bij mensen thuis. Voor het eerst is ‘onvrijwillige seks’ opgesplitst in verschillende categorieën: kussen, seksuele aanraking, ‘manuele seks’, orale seks, vaginale penetratie en anale penetratie.

Van de jongens van 12 tot 14 jaar rapporteerde een op de tien een onvrijwillige seksuele ervaring, van de meisjes een op de zes. Onder 22- tot 24-jarigen was dat respectievelijk een kwart en de helft. Ook werd duidelijk dat homoseksuele jonge mannen en vrouwen aanzienlijk vaker onvrijwillig seks hebben dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten.

En er is opvallend vaak geweld in het spel: bij een op de drie heteroseksuele vrouwen, de helft van de lesbische vrouwen, en een op de vijf homo- of heteroseksuele mannen. Bij 73 procent van de aanrandingen was de dader een familielid of bekende van het slachtoffer; bij ongewenste penetratie was dat zelfs 89 procent.

Lees morgen in NRC Handelsblad een uitgebreide versie van dit verhaal.