'Altijd eerst skypen'

Femke (14) & Jamy (14) uit Edam

Jamy: „Mij is zoiets nog nooit overkomen. Mijn ouders hebben ook altijd gezegd: praat op internet alleen met mensen die je kent. Het is wel eens gebeurd dat iemand me een vriendschapsverzoek stuurde op Facebook, een man van 29 of 30. Maar die klikte ik gewoon weg.”

Femke: „Ik trap er niet in. Ik denk dat ik het snel door zou hebben als iemand een nepprofiel heeft, door de manier waarop hij praat bijvoorbeeld.”

Jamy: „Ja, of door hoe vaak zijn profiel bezocht is en de hoeveelheid berichten.”

Tip?

Femke: „Iedereen kan een raar bericht krijgen. Als je er niet op ingaat, is er niets aan de hand. Je moet in ieder geval nooit zomaar met iemand afspreken.”

Jamy: „En als je het toch wil doet, laat het dan aan je ouders weten. Of neem een vriendin mee.”

Chloe (15), Tara (15) & Nicole (17) uit Wijchen

Nicole: „Als iemand mij toevoegt op Facebook dan kijk ik wel even: is-ie leuk? Dat helpt wel mee hoor, haha!” Dan, serieus: „Ik denk altijd dat ik veilig bezig ben op internet, maar het kan best gevaarlijk zijn.”

Chloe: „Je ontmoet heel makkelijk mensen die zeggen dat ze dezelfde interesses hebben, bijvoorbeeld in onlinecommunities.”

Tara: „Ik heb laatst nog met een internetvriend afgesproken, een meisje van mijn leeftijd. Maar toen was ik niet mijn eentje, mijn hele klas was erbij. En we hadden daarvoor al geskypet.”

Tip?

Nicole: „Altijd eerst skypen.”

Tara: „Kijk op Facebook wie iemands vrienden zijn. Als het allemaal jonge meisjes zijn dan klopt er iets niet. Op een normale Facebookpagina vind je bijvoorbeeld ook ouders.”

Cathy (17), Rotterdam & Mirte (17), Den Bosch

Mirte: „Mijn vroegere beste vriendin ging op een gegeven moment heel veel chatten met vreemden, daar maak ik me wel zorgen over. We hebben ruzie gekregen, dus ik spreek haar nu niet meer.”

Cathy: „Ik ken een verhaal van een meisje van school dat via Snapchat had afgesproken met een man die veel ouder bleek te zijn. Ze zou door hem zijn ontmaagd. Zelf heb ik nooit zoiets meegemaakt. Ik ben best achterdochtig. Laatst vroeg iemand op Facebook: ‘Mag ik je nummer?’ Toen zei ik: ‘Nee, flikker op!’”

Tip?

Mirte: „Bij het MTV-programma Catfish [waarin internetliefdes worden opgespoord die zich anders blijken voor te doen dan ze zijn] zie je vaak dat iemand niet wil videochatten of maar een paar foto’s van zichzelf heeft. Of opvallend mooie foto’s. Daar zou ik dus op letten.”

Cathy: „Ja, en of iemand niet alleen maar selfies heeft.”

Mirte: „Als een persoon vaak met meerdere mensen op een foto staat, met vrienden bijvoorbeeld, dan is het al minder verdacht.”

    • Interviews: Anne-Martijn van der Kaaden