10 redenen om over te stappen op Windows 10

beeld Microsoft

De grazige weiden van Windows XP, wie is er niet groot geworden met die achtergrond op zijn bureaublad?

ywpy7ae8mk0nw5jm

De afgelopen jaren is Windows echter zo ingrijpend aangepast dat veel traditionele computergebruikers de weg kwijt raakten, met name in Windows 8. Dat besturingssysteem is ontwikkeld om ook bediend te kunnen worden met een aanraakscherm en kreeg daarom grote rechthoekige tegels en schermvullende apps, gepresenteerd in een nieuw startscherm.

Na kritiek van vervreemde pc-gebruikers – ze misten hun oude startmenu linksonder in beeld…

… en nog meer kritiek…

… gaf Microsoft in Windows 8.1 meer aandacht aan het vertrouwde bureaublad.

Pas in de nieuwe versie, Windows 10 - vanaf vandaag te downloaden - heeft het softwarebedrijf de juiste mix gevonden tussen modern en traditioneel. De oplossing is verbazend simpel: de Windows-apps verschijnen nu linksonder in beeld, in een uitgebreide versie van het Startmenu.

Beeld: Windows

Een screenshot van Windows 10. Beeld: Windows

 

Het afgelopen jaar kon je al gratis Windows 10 testen en het moet gezegd: dit is de beste versie van Windows tot nu toe. Een half jaar lang draaide Windows 10 probleemloos op twee testcomputers, compleet met alle tussentijdse upgrades en toevoegingen.

Dit zijn de tien belangrijkste redenen om nu over te stappen op Windows 10.

De laatste Windowsversie

Windows 10 is de laatste Windowsversie die je zult installeren: het besturingssysteem wordt een continue dienst met nieuwe functies en beveiligingsupgrades zolang je pc het blijft doen.

 

Het kost niets

Windows 10 is een gratis update voor Windows 7 en 8, dus ook als je net een nieuwe computer kocht waarop Windows 8.1 geïnstalleerd staat.

Een betere start

Het startmenu is weer terug in Windows, maar de verdiensten van het aanraakscherm blijven bewaard. Programma’s nemen dus niet zonder je dat wilt opeens je scherm over.

Eén app voor alle apparaten

De moderne Windows-apps werken op alle apparaten die op Windows 10 draaien. Denk aan een versie van Buienradar of Netflix, net zoals die op je telefoon draait.

Cortana luistert naar je

Windows luistert naar je door middel van de persoonlijke assistent Cortana, die helpt bij zoekopdrachten en spraakcommando’s. In de testversie verstaat Cortana nog geen Nederlands, maar in het Engels werkt de opdracht ‘Hey Cortana’ prima.

Een opgeruimd bureaublad

De desktop is aangenaam overzichtelijk, met een subtiele taakbalk en een Action Center met notificaties aan de rechterkant van het scherm. Programmavensters ‘plakken’ vanzelf aan de zijkant van het scherm en Windows verkenner onthoudt welke plekken van de pc je vaak bezoekt.

Een nieuwe browser

Beeld: Microsoft

Microsoft Edge. Beeld: Microsoft

Microsoft bouwde een nieuwe browser, Edge, waarmee je makkelijk screenshots met aantekeningen kunt maken en versturen. Edge is sneller en veiliger dan good old Internet Explorer.

Soepel met je telefoon

De samenwerking tussen Windows 10 voor pc’s en telefoons loopt soepeler dan ooit. Alleen is onduidelijk in welke mate Microsoft smartphones blijft maken – de aankoop van Nokia was een fiasco. Heb je geen Windows Phone maar een iPhone of een Android toestel, dan houdt Microsoft nog altijd van je. Diensten als Office en OneDrive werken net zo makkelijk samen met iOS en Android.

Ontspanning

Windows 10 biedt Xbox-games en dankzij de terugkeer van spelletjes als Solitaire (‘patiencen’) kun je weer ouderwets je tijd stuk slaan met het heen en weer slepen van kaarten. Ook meegeleverd: Groove, een muziekdienst à la Spotify. De videodienst Movies & TV laat je in Nederland alleen films huren of kopen.

Meer keuze uit pc’s

Apple laat je kiezen uit drie laptops, Windows lust bijna alle computers. Voor sommige functies is wel speciale hardware nodig, zoals Windows Hello: 3D-gezichtsherkenning, zodat je geen wachtwoord hoeft in te voeren bij het inloggen. Dat gaat alleen met een RealSense 3D-camera van Intel, die in een handvol laptops zit.

    • Marc Hijink