Zoon van Gaddafi krijgt doodstraf - VN: diep geschokt

Saif al-Islam heeft de doodstraf gekregen voor zijn rol bij het neerslaan van de opstand die in 2011 leidde tot het instorten van het Gadaffi-regime. Foto: ANP/EPA/SABRI ELMHEDWI

Een Libische rechtbank heeft vanochtend de zoon van voormalig dictator Moammar Gaddafi, Saif al-Islam, ter dood veroordeeld. Ook een voormalige chef van de veiligheidsdienst en een oud-premier hebben de doodstraf gekregen.

Al-Islam en acht andere leden van de voormalige kliek rondom Moammar Gaddafi hebben de doodstraf gekregen wegens hun rol bij de gewelddadige onderdrukking van de opstand die in 2011 het einde inluidde van het toenmalige regime.

Ook tientallen andere voormalige overheidsfunctionarissen staan terecht, onder wie het voormalige hoofd van de veiligheidsdienst, Abdullah Senussi. Het is volgens al-Jazeera de grootste zaak in de geschiedenis van Libië: meer dan tweehonderd getuigen zijn gehoord en er zijn meer dan 40.000 pagina’s met bewijs. De aanklager van het Internationale Strafhof in Den Haag heeft eerder opgeroepen tot vervolging van Gaddafi en diens zoon Saif al-Islam.

De straf is uitgesproken door een rechtbank in Tripoli. Die stad is op dit moment in handen van een coalitie van islamitische milities die claimen het land te besturen. Een door de internationale gemeenschap erkende regering zit in het oosten van het land.

Opgepakt in Zuid-Libië

Al-Islam werd begin dit jaar opgepakt in het zuiden van Libië, waar hij probeerde het land te ontvluchten. Hij zit op dit moment vast in de stad Zintan en de lokale militie die daar de dienst uitmaakt wil hem niet uitleveren, aangezien de groepering is gelieerd aan de internationaal erkende regering. Al-Islam was daarom niet aanwezig toen het vonnis werd uitgesproken. Tijdens het proces verdedigde hij zich via een videoverbinding met de rechtszaal.

Of het vonnis voltrokken zal worden is niet bekend. Volgens de BBC kan Al-Islam nog in beroep gaan. Het Internationaal Strafhof wil Al-Islam berechten voor misdaden tegen de menselijkheid.

VN: diep geschokt

De advocaat van Al-Islam bij het ICC spreekt in een reactie tegenover Reuters van een “showproces”. De mensenrechtenafdeling van de VN zegt “diep geschokt” te zijn door het vonnis. Er is geen individuele verantwoordelijk aangetoond, er was onvoldoende toegang tot advocaten en rechtszaken vonden in afwezigheid van de verdachten plaats, aldus de VN.

“We hebben de detentie en het vonnis nauwlettend gevolgd. De standaard voor een eerlijk proces is niet gehaald.”

    • Philippus Zandstra