Baby’s mogen niet dansen op muziek van Prince

Toen de Amerikaanse Stephanie Lenz begin 2007 een filmpje van haar 1-jarige zoontje Holden op YouTube plaatste, hoopte ze op een reactie van de oma van Holden. Tot haar verbazing trok de video niet alleen de aandacht van oma, maar ook van popster Prince.

Kort na publicatie diende de artiest via zijn uitgever Universal Music een verzoek in bij YouTube om de beelden te verwijderen; het zou een auteursrechtinbreuk zijn. In het filmpje, dat overigens van belabberde kwaliteit is, hoor je gedurende 20 seconden op de achtergrond het nummer Let’s go crazy van Prince. YouTube gehoorzaamde en haalde de opname offline. Dat was het startsein van een juridische strijd die zich al meer dan 8 jaar voortsleept.

Begin juli 2015 vond de mondelinge behandeling van het hoger beroep plaats bij de Court of Appeal. Lenz betoogt dat het online plaatsen van een amateuristische, niet commerciële homevideo van een dansende baby, met voornamelijk ‘huiskamergeluiden’ en een kort fragment van een nummer van Prince, onder het Amerikaanse begrip ‘fair use’ valt en daarmee is toegestaan. Een beslissing wordt binnen een aantal maanden verwacht. Overigens heeft YouTube, in afwachting van de uitspraak, de video weer online gezet.

    • Bas Kist