Wat hebben ze nu eigenlijk voor de Zweedse kust gevonden?

Foto ANP/EPA/MARKO SAAVALA
Foto ANP/EPA/MARKO SAAVALA Een Zweeds marineschip tijdens de zoekoperatie van vorig jaar.

Een vorige week gevonden wrak voor de kust van Zweden leidt tot veel speculatie. Gaat het om het mysterieuze vaartuig dat vorig jaar een massale klopjacht uitlokte, of is het een onderzeeër uit de Eerste Wereldoorlog?

Het Zweedse bedrijf Ocean X Team had gisteren de primeur: er ligt een duikboot op 2,5 kilometer afstand van de Zweedse kust. Het duikbedrijf liet beelden zien die met een Remote Operated Vehicle (ROV) zijn gemaakt van een intact wrak. Het gevaarte lijkt ongeveer 20 meter lang en 3,5 meter breed. De beelden laten verder zien dat er cyrillische letter op het wrak staan:

Massale klopjacht van marine

Onmiddellijk werd een verband gelegd met de klopjacht in de Oostzee van vorig jaar. De Zweedse marine zette toen alle middelen in om een onbekend vaartuig op te sporen dat in de wateren nabij Stockholm was gesignaleerd. Er zou toen een noodoproep zijn opgepikt van vermoedelijk een onbekende onderzeeër.

Dit gebeurde net op een moment dat de spanningen tussen Rusland en het Westen waren toegenomen door de annexatie van de Krim. Rusland werd dan ook direct verdacht van het illegaal binnenvaren van de Zweedse territoriale wateren, maar ontkende dit. Ondanks een zoektocht die een week duurde en leidde tot de grootste mobilisatie van het leger sinds het einde van de Koude Oorlog, werd er niks gevonden.

De Zweedse autoriteiten reageren vooralsnog voorzichtig op de vondst. Eén van de duikers van Ocean Team X zei gisteren dat het wrak een onderzeeër betreft en ook nog één die “modern” is. Dat voedt de geruchten dat het om het mysterieuze vaartuig van vorig jaar gaat. De Zweedse marine houdt zich echter op de vlakte en wil totdat er meer informatie is, niet zeggen of het wel of geen duikboot betreft. Een woordvoerder tegenover AFP:

Zij (Ocean X) zeggen dat het een duikboot is.”

Duikteam voor verder onderzoek

Een gepensioneerd luitenant-kolonel van het Zweedse leger zegt in een Zweedse tabloid dat afgaande op de foto’s het inderdaad een onderzeeboot betreft, maar geen moderne. De beelden die Ocean X vrijgaf doen eerder denken aan een duikboot van het type Som (Meerval), dat nog in de tsaristische marine dienst deed. Dat type werd 1916 uit de vaart genomen.

Twitter avatar JulianRoepcke Julian Röpcke 99 years under the sea it seems.
Maybe we have a match here: Som-class submarine http://t.co/JSqZuVmBBv

Een sterke aanwijzing is daarnaast het cyrillisch op de buitenkant; een aantal letters komt niet meer voor sinds de Oktoberrevoluite van 1918, toen het Russisch werd vereenvoudigd.

Onderzeeërs van deze klasse voeren normaal met een bemanning van achttien personen. Aangezien het wrak nog volledig intact is, is het aannemelijk dat de lichamen van de opvarenden nog in het wrak zijn.

X maakt zich nu op voor een nieuwe duiktocht, waarbij geprobeerd zal worden de onderzeeër nader te bestuderen. Het bedrijf zegt inmiddels er ook vanuit te gaan dat het een oud type betreft:

Twitter avatar OceanXteam Ocean x Team We only speculate now, it may be an older submarine yes true, but there’s only one way to know, and that is to examine it with the divers
    • Philippus Zandstra