Opinie

    • Peter Winnen

Verkeerd lichaam

De klok heeft middernacht geslagen, dit is Meniscus & Co, de belangwekkende sportrubriek van uw radiopiraat. U boft maar weer, trouwe luisteraar. Vannacht is niemand minder te gast dan Chris Froome, de winnaar van de jongste Ronde van Frankrijk.

Welkom Chris.

„Het genoegen is geheel mijnerzijds.”

Wat kan ik voor je inschenken.

„Een watertje met bubbels sla ik niet af.”

Om meteen met deur te vallen Chris, de ware tegenstanders bevonden zich niet op het asfalt, maar erlangs. Je hebt onder andere een bekertje pis over je heen gekregen.

„Plas, een bekertje plas was het. Pis vind ik zo ordinair klinken. Met dat woord ben ik niet opgegroeid.”

Een bekertje plas dus. Hoe vond je dat?

„Het was ook nog eens Franse plas. Die stinkt erger dan pakweg Nederlandse plas. Ik kan u verzekeren dat het voorval me danig uit mijn evenwicht heeft gebracht.”

Is je mindere presteren tijdens de laatste bergetappes hierop te herleiden?

„De misselijkmakende geur ben ik niet meer kwijtgeraakt. Ik ruik het nog steeds. Als ik zelf zo’n vieze plas kon produceren zou elke dopingcontroleur onderuit gaan.”

Het was dus niet je fysiek die achteruit ging, maar je geest? Ik vond je zeer beheerst reageren op het incident.

„Ik kan het ook niet helpen, zo ben ik opgevoed.”

Is je opvoeding niet het grootste probleem? De Fransen kunnen zich niet identificeren met wellevendheid. Of is dit te kort door de bocht?

„Het was maar één bekertje plas, hoor. Van één slecht opgevoede Fransman. Generaliseren mag niet.”

Heb je ook psychische bijstand gehad? Jullie hebben een psychiater in dienst toch, bij team Sky?

„Klopt, maar aan hem heb ik weinig gehad. Hij zegt dat hij niet door mijn opvoeding heen komt. Helemaal gek wordt hij van mij.”

Goed, jullie ploeg staat bekend om vooruitstrevendheid. Maar het budget is ook voorhanden om de wetenschap in te zetten. Zit hierin niet de verklaring van de haat?

„Dat kan ik me niet voorstellen. Wat wij doen is zo simpel dat iedereen het kan bedenken. Maar hoe wij trainen, eten en rusten is zo spartaans dat niemand anders het kan opbrengen. In feite maken wij het onszelf verschrikkelijk moeilijk.”

Klopt het dat geen renner er bij jullie in komt die fysiologisch beneden een bepaalde grens blijft?

„Dat is correct. Wie bij Sky wil rijden moet om te beginnen de juiste genenmix hebben. Het begint al bij je vader en je moeder.”

Gefluisterd wordt dat de fysiologische getallen die jij op de klokken brengt bovenmenselijk zijn.

„Ik schrok zelf ook van die getallen, hoor. Ik feite begon ik pas hard te koersen toen ik ervan hoorde. Eigenlijk ben ik in een verkeerd lichaam geboren. Dat is míjn stille drama.”

    • Peter Winnen