Uitvoer agrarische producten onder druk door boycot Rusland

Foto: ANP/REMKO DE WAAL

De export van Nederlandse landbouwproducten staat onder druk. Groeide de exportwaarde in de afgelopen paar jaar, daar is nu sprake van een daling. Vooral de Russische boycot op agrarische producten heeft een zware impact, zo schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend.

Het CBS meldt dat de uitvoerwaarde in de eerste vier maanden van dit jaar 2,7 procent lager ligt in vergelijking met de dezelfde periode in 2014. In de periode van 1996 tot 2014 werd er ieder jaar nog een nieuwe record genoteerd.

Ook lagere prijs landbouwproducten

Vooral de boycot van Rusland op landbouwproducten uit de EU trekt een zware wissel. De export naar dat land daalde met 40 procent. Vooral de zuivelsector is zwaar getroffen: de exportwaarde van zuivel daalde met 8,5 procent. Bij vee en vlees was de daling 4,5 procent. Rusland stelde de boycot in nadat het land een reeks sancties van het Westen opgelegd kreeg wegens de annexatie van de Krim, vorig jaar.

Als tweede reden voor de verminderde uitvoerwaarde noemt het CBS de lagere prijs voor veel landbouwproducten. Die liggen een stuk lager dan een jaar geleden, zeker voor melk en kaas.

    • Philippus Zandstra