Ook Afellay kiest Britse ponden

De middenmoot van de Premier League heeft weer een Nederlandse international verleid. Ibrahim Afellay verkiest Stoke City boven een terugkeer naar PSV, de club waar hij groot werd voor hij in 2011 naar Barcelona vertrok. Gisteren werd bekend dat Afellay voor twee jaar tekent bij Stoke, bekend om het fysieke voetbal. De club eindigde afgelopen twee seizoenen negende in Engeland.

Blessureleed achtervolgde de voormalig PSV-aanvoerder Afellay sinds zijn overgang naar Spanje, maar bij het Griekse Olympiakos speelde hij zich afgelopen najaar – na ruim anderhalf jaar afwezigheid – weer in Oranje.

Eerder deze maand kozen Steven Berghuis (van AZ naar Watford) en Georginio Wijnaldum (van PSV naar Newcastle United) al voor minder prestigieuze clubs in Engeland, terwijl Cuco Martina (ex-Twente) en Jordy Clasie (van Feyenoord) gecontracteerd werden door subtopper Southampton. Tjaronn Chery nam na zijn uitstekende seizoen bij Groningen genoegen met QPR, dat op het één na hoogste niveau in Engeland speelt.

Clubs in de Premier League zijn de afgelopen jaren zeer kapitaalkrachtig geworden, vooral als gevolg van de tv-opbrengsten. Vanaf volgend seizoen stijgen de tv-inkomsten als geheel van 4 miljard (over 2013-2016) naar 6,9 miljard euro (over 2016-2019. Gemiddeld is dat ruim honderd miljoen per club per seizoen. (NRC)