Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Tranen onder de microscoop: net zeesterren, het heelal of zoutkristallen

Fotograaf Maurice Mikkers legt tranen onder de microscoop en fotografeert ze. De patronen doen denken aan allerlei elementen uit de natuur, zoals zeesterren, nerven van een blad of het heelal.

Tranen onder een microscoop leveren betoverende beelden op. Links is een traan van verdriet, rechts van een geïrriteerd oog.
Tranen onder een microscoop leveren betoverende beelden op. Links is een traan van verdriet, rechts van een geïrriteerd oog. Foto Maurice Mikkers

“Terwijl ik huilde dacht ik: hoe ziet een traan er eigenlijk uit? Ik ving er eentje op met mijn pipet en legde hem onder de microscoop.” Fotograaf Maurice Mikkers (29) was verrast door het resultaat, de patronen deden hem denken aan allerlei elementen uit de natuur: het heelal, een donkere zee, zoutkristallen of de vertakkingen van aderen. Benieuwd hoe de tranen van anderen eruit zien, nodigde hij vrienden uit om bij hem thuis tranen te kweken: de een kauwde op een rode peper, de ander luisterde naar een beladen liedje of ging met zijn gezicht voor een ventilator hangen. Turend door zijn microscooplens zag Mikkers dat het beeld van elke traan uniek is, net als bij sneeuwvlokken.

Tekst: Carlijn Vis Foto’s: Maurice Mikkers

Een traan die ontstond na het snijden van witte uien.

Een traan die ontstond na het snijden van witte uien. Foto: Maurice Mikkers

Een traan door emotie.

Een traan door emotie. Foto: Maurice Mikkers

Een reflex-traan: na het snijden van witte ui.

Een reflex-traan: na het snijden van witte ui. Foto: Maurice Mikkers

Traan na een paar minuten in een fan kijken.

Traan na een paar minuten in een ventilator kijken. Foto: Maurice Mikkers

Reflex-traan na het snijden van witte ui en het eten van een rode peper.

Reflex-traan na het snijden van witte ui en het eten van een rode peper. Foto: Maurice Mikkers

Drugs van heel dichtbij

Mikkers maakte nog een andere fotoserie, Micrograph Stories, waarin hij laat zien hoe de structuren van onder meer paracetamol, diclofenac en aspirine eruit zien. Van dichtbij bekeek en fotografeerde hij ook harddrugs als mdma, amfetamine, lsd en ghb.

Harddrugs onder de microscoop. Boven (vlnr): mdma. lsd, ghb en onder (vlnr): dmt, amfetamine en 2C-B.

Harddrugs onder de microscoop. Boven (vlnr): mdma. lsd, ghb en onder (vlnr): dmt, amfetamine en 2C-B. Foto Maurice Mikkers

Lees ook de uitgebreide reportage in het laboratorium van Maurice Mikkers ‘Kunst om van te huilen‘ (€).