Syrische rebellengroepen naderen Assad’s bolwerk

Een rebel van het 'Leger der verovering' in de Syrische provincie Idlib. Deze coalitie van rebellengroepen komen steeds dichterbij Assad's bolwerk in Noordwest-Syrië.
Een rebel van het 'Leger der verovering' in de Syrische provincie Idlib. Deze coalitie van rebellengroepen komen steeds dichterbij Assad's bolwerk in Noordwest-Syrië. Foto Reuters/ Ammar Abdullah

Rebellengroepen zijn vandaag verder opgerukt richting het noordwesten van Syrië waar vooral veel alawitische aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad wonen. Assad liet afgelopen zondag nog weten dat hij te weinig troepen heeft om nog de controle te voeren over het hele land.

Activisten melden aan het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en het Aleppo Media Centrum dat militanten strategische heuvels en een benzinestation hebben ingenomen in de Sahl al-Ghab regio in het Noordwesten van Syrië. In totaal zouden er 16 plekken zijn veroverd op het regeringsleger. Bij deze gevechten zouden elf rebellen zijn omgekomen.

Opmars van het ‘Leger van de verovering’

In de noordelijke provincie Idlib is een brede coalitie van rebellengroepen- bestaande uit het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusra en andere islamitische milities- al langer bezig met een offensief. Dit ‘leger van de verovering’ nam eind maart de provinciale hoofdstad Idlib in en veroverde in april de strategische gelegen stad Jisr al-Shughour. Het is langer bekend dat dit ‘leger’ militaire en strategische steun ontvangen van Turkije, Qatar en Saoedi-Arabië.

De bergen rondom Jisr al-Shughour bieden vooralsnog bescherming tegen de opmars van rebellengroepen richting de kuststeden Latakia en Tartus waar veel aanhangers van de Syrische president Assad wonen. Maar daarvoor moet het Syrische regime wel haar troepen verplaatsen.

Assad steeds meer onder druk

Afgelopen zondag liet Assad in een televisie-toespraak weten dat hij delen van Syrië opgeeft om de belangrijkste bolwerken van het regime te kunnen behouden. De Syrische president benadrukte dat er van een opgave geen sprake is.

“Een nederlaag bestaat niet in het woordenboek van het Syrische Arabische leger”.

Een dag eerder beloofde Assad nog amnestie voor Syriërs die de dienstplicht hebben ontlopen. Zij kunnen zonder problemen het Syrische leger versterken. Een tekort aan manschappen is een van de grootste bedreigingen voor Assad. Daarnaast lijkt de belangrijke bondgenoot Rusland zich steeds verder te verwijderen. De Wall Street Journal meldt dat de Russen kijken naar alternatieven voor Assad.

Door de lage olieprijs, de verliezen van Assad en betere relaties met Saoedi-Arabië - die talloze islamitische rebellengroepen in Syrië steunen- gaan er meer stemmen op in Rusland om haar militaire en politieke strategie richting Syrië te wijzigen.